Linkovi

Ko je odgovoran za smrt sedmogodišnje migrantkinje u pritvoru u SAD?


Igračke u objektu na Floridi za decu migrante koji u SAD dolaze bez pratnje

Sedmogodišnja Žaklin Kal Makuin iz Gvatemale, koja je iz Meksika u SAD došla sa ocem, preminula je pošto je uhapsila američka granična policija. U javnosti se i dalje postavljaju brojna pitanja ko je odgovoran za njenu smrt.

Kancelarija Generalnog inspektora Sekretarijata za unutrašnju bezbednost saopštila je da će sprovesti nadzor nad agencijom koja kontroliše Službu za zaštitu granica i carina.

Žakliln je sa ocem, 29-godišnjim Nerijem Kalom, prešla granicu SAD i Meksika 6. decembra. Istog dana su je u grupi od 163 migranata preuzeli granični policajci, a prema izveštajima Službe za carine i granice, nije bilo naznaka da je zdravlje devojčice ugroženo.

Ali, sledećeg jutra Žaklin je bila u jako lošem stanju i preminula je posle ponoći 8. decembra, u dečjoj bolnici u El Pasu u Teksasu. Uzrok smrti je bio septični šok. Otac je bio sa njom.

U izveštaju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost navodi se da "devojčica, tokom opasnog, višednevnog i dugog puta kroz nepristupačan teren, kako tvrdi njen otac, nije konzumirala hranu ni vodu, povraćala je i upala u septični šok nakon kojeg je hitno prebačena u bolnicu gde je preminula".

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen je za ovu tragediju delimično okrivila veličinu grupe imigranata i lokaciju na kojoj su se predali graničnoj patroli – i rekla da je bila “predaleko od mesta na kojem su imigranti mogli da budu procesuirani”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG