Linkovi

Tramp naredio ponovno spajanje imigrantskih porodica


Deca odvojena od roditelja imigranata u pritvornom centru u Teksasu
Deca odvojena od roditelja imigranata u pritvornom centru u Teksasu

Predsednik Donald Tramp saopštio je, na sastanku sa članovima svog kabineta, da je federalnim agencijama naloženo da počnu sa ponovnim spajanjem dece i roditelja imigranata koji su razdvojeni na granici SAD i Meksika, prilikom pokušaja da ilegalno uđu u zemlju. To je ujedno i prvi konkretan korak pošto je Tramp potpisao uredbu kojom je okončao sprovođenje svoje politike odvajanja dece od roditelja na granici.

Predsednik SAD je rekao da je sekretarijatima za pravosuđe, unutrašnje poslove i zdravlje i ljudske resurse dato uputstvo da “rade zajedno kako bi porodice imigranata ostale ujedinjene tokom odlučivanja o njihovom statusu i da se radi na ponovnom spajanju ranije razdvojenih porodica”.

Donald Tramp je to saopštio pošto je njegova supruga Melanija posetila jedan pritvorni centar za decu imigranata u Teksasu.

"Drago mi je što sam ovde i radujem se tome što ću upoznati decu. Ali najpre bih želela da vam odam priznanje i zahvalim za sve što radite za ovu decu. Takođe bih želela da znam kako mogu da pomognem da se ova deca što pre spoje sa svojim roditeljima", rekla je prva dama Melanija Tramp.

Prva dama Melanija Tramp u centru za decu imigrante u Teksasu
Prva dama Melanija Tramp u centru za decu imigrante u Teksasu

Predstavnički dom Kongresa treba u četvrtak da glasa o dva predloga zakona o imigraciji. Jedan predlog obuhvata pitanje razdvajanja porodica imgiranata, a drugi i ostala pitanja vezana za imigraciju koja su duboko podelila političke partije. Ishod glasanja je neizvestan.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen rekla je da postoji plan za ponovno ujedinjenje više od 2000 dece razdvojene od roditelja na granici.

"Želim da budem jasna. Kongres ima moć i odgovornost da popravi nedostatke u imigracionom sistemu i usvoji zakone. Mi smo, u izvršnoj vlasti, uradili šta smo mogli", rekla je Nilsen.

Novinar Glasa Amerike koji prati sudski proces u Braunsvilu u Teksasu, prenosi da su tužioci odbacili prekršajne optužbe protiv 17 migranata, koji su ranije odvojeni od dece. Oni će ostati u pritvoru, ali odbacivanje optužbi znači da će moći da se ujedine sa svojom decom.

Predlozi u Kongresu obuhvataju strože mere, kao i one koje su kompromisno rešenje između konzervativnih i umerenih republikanaca.

Predsednik Tramp je na Tviteru napisao da je skeptičan u vezi sa glasanjem o imigraciji u donjem domu, za šta je okrivio demokrate.

“Šta vredi što je Predstavnički dom pripremio dobar predlog zakona o imigraciji kada im fali devet glasova demokrata u Senatu, a demokrate samo žele da opstruišu jer misle da im to donosi poene pred kongresne izbore. Republikanci se moraju osloboditi glupog pravila filibaster (pravo na neograničenu raspravu kojim se odlaže glasanje o nekom pitanju) – to vas ubija!

Kompromisno rešenje podrazumeva da deca i roditelji imigranti, koji ilegalno pređu granicu, budu pritvoreni zajedno. Predlog obuhvata i 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom koji predsednik Tramp obećava od kampanje. Menja se i lutrija za zelenu kartu u sistem useljavanja u SAD na osnovu zasluga i rešava se pitanje statusa imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca (DACA).

Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa. Lideri partije, uključujući i predsednika Trampa i predsedavajućeg Predstavničkog doma Pola Rajana lobirali su kod kongresmena da dobiju podršku za svoje zakonske predloge.

Predsednik Tramp je potpisao uredbu kojom je okončao svoju politiku razdvajanja porodica, čemu su prethodili žestoki napadi republikanaca i demokrata koji su takvu politiku ocenili kao “nehumanu”. Ta uredba je stupila na snagu odmah. Džin Hamilton, savetnik sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa rekao je za sada nadležni imaju pravo da “porodice drže zajedno u pritvoru do 20 dana”. Za duže zadržavanje, objasnio je Hamilton, od “kritične važnosti” je da sudija Doli Dži iz suda distrikta centralne Kalifornije donese presudu.

Trampova uredba podrazumeva da će Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, sa nekim izuzecima, biti nadležan za zadžavanje porodica dok se ne odluči o njihvohom illegalnom ulasku u SAD i statusu. Takođe se Sekretarijatu za odbranu daje nalog da obezbedi ili sagradi objekte za smeštaj porodica.

Predsednik je naglasio da se uredbom ne prekida politika “nulte tolerancije” prema ilegalnim imigrantima i da će svi koji ilegalno pokušaju da uđu u SAD biti krivično gonjeni.

XS
SM
MD
LG