Linkovi

Tramp pozvao republikance da odlože glasanje o imigraciji


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp poručio je republikancima u Kongresu da bi trebalo da obustave napore na usvajanju zakona o imigracji dok ne prođu kongresni izbori u novembru, i ponovo okrivio demorkate za to što ne podržavaju predloge zakona o imigraciji.

“Republikanci bi trebalo da prestanu da traće vreme na imigraciju dok ne izaberemo više senatora i kongresmena u novembru. Demokrate se samo igraju, nemaju nameru da se angažuju na rešavanju ovog decenijskog problema. Usvojićemo ovaj sjajni zakonski predlog posle crvenog talasa!”, napisao je Tramp na Tviteru.

Američki predsednik će o imigraciji u petak razgovarati sa porodicama žrtava kriminalaca koji su ilegalno ušli u SAD.

Tramp je pozvao Kongres da obustavi glasanje o predlozima zakona o imigraciji, pošto republikanci u Predstavničkom domu nisu uspeli da obezbede podršku za dva predloga zakona o imigraciji koji su obuhvatali i obezbeđivanje granice.

Neki republikanci, međutim, poručuju da će ignorisati Trampov apel da se odloži glasanje i da će o imigracionim zakonima glasati sledeće nedelje.

"Stavićemo predlog na glasanje", rekao je lider većine u donjem domu Kevin Mekarti. "Važno je da Predstavnički dom pokaže da može nešto da preduzme".

Stiv Skalis, jedan od najviše rangiranih republikanaca u donjem domu Kongresa, rekao je da "neće odustati".

.Stroži, konzervativni predlog, čiji je autor predsednik Odbora za pravosuđe Bob Gudlejt, nije usvojen. Tim predlogom mladim imigrantima koji su u SAD dovedeni kao deca nije se garantovalo da mogu da legalizuju svoj status u Americi. Gudlajt je rekao da neće odustati, a republikanci su posle sastanka saopštili da će izmeniti određene delove tog predloga kako bi dobio dovoljno podrške za usvajanje.

Republikanci u donjem domu Kongresa iznenada su odložili glasanje o drugom, kompromisnom predlogu, pošto su zaključili da nemaju dovoljno podrške. Očekuje se da o ovom predlogu Kongres glasa naredne nedelje. Nacrt uključuje 25 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom i mogućnost da mladi imigranti legalizuju svoj boravak u SAD, kao i da porodice ilegalnih imigranata ostanu zajedno, umesto sadašnjeg razdvajanja dece od roditelja.

Predsednik se ponovo požalio na Tviteru da republikanci nemaju dovoljno mesta u Senatu, iako imaju većinu, te da ih to sprečava da usvoje zakone I ocenio da će usvojiti “najbolje, najpoštenije i svbeobuhvatne zakone o imigraciji” ako republikanci osvoje dovoljno glasova na kongresnim izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG