Linkovi

Tramp krivi demokrate za razdvajanje dece i roditelja imigranata


Nikol Hernandes iz Meksika drži se čvrsto za svoju majku, dok čeka sa drugim porodicama da se prijavi za politički azil u SAD u Tihuani, blizu granice, 13. juna 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp ponovio je da "mrzi što decu ilegalnih imigranata na granici odvajaju od roditelja", ali da su za to krive demokrate. Kontroverzno odvajanje dece od roditelja pri pokušaju ilegalnog prelaska granice, uzrokovalo je proteste u nekim gradovima SAD i žestoku debatu u Beloj kući. U međuvremenu, američka vlada objavila je snimak trenutnog pritvora za decu imigrante u Teksasu - objekta koji je nekada pripadao trgovinskom lancu "Volmart".

U ovom objektu nalazi se oko 1.500 dečaka uzrasta od 10 do 17 godina, koji su nelegalno pokušali da uđu u SAD. Pritvorni centar za decu ilegalnih imigranta u Braunsvilu, koji je otvorila američka vlada, jedan je od najvećih u zemlji. U njemu se nalaze spavaće sobe, kafeterija, prostorije za različite slobodne aktivnosti. Iako je reč o nekoj vrsti zatvora, jer deca imigranti mogu da napuštaju objekat samo na dva sata dnevno, u njemu nema ćelija. Ali, ima mural predsednika Donalda Trampa i citat: “Izgubiti bitku ponekad znači I nov način da se dobije rat”.

S druge strane, blizu graničnog prelaza El Paso, na granci Teksasa i Meksika, podignuto je mnoštvo šatora gde bi uskoro trebalo da budu smeštena deca ilegalnih imigranata. Celi gradovi šatora niču zbog odluke Trampove administracije da se deca imigranata odvajaju od roditelja prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice, a broj dece već je premašio broj postojećih objekata za njihovo zadržavanje. Predsednik Donald Tramp rekao je da “mrzi što se deca razdvajaju od roditelja”, ali da su za to krive demokrate.

“Deca se zbrinjavaju brzo, momentalno, Demokrate su donele ovakav zakon, i ja to mrzim, mrzim što se deca odvajaju od roditelja. Demokrate mogu da razgovaraju sa nama, razgovaramo sa njima i mogu da promene celu politiku obezbeđivanja granice. Potrebni su nam zid i sigurnost granice i moramo da prestanemo sa hapšenjem kriminalaca i njihovih puštanjem na slobodu. Uhapsite kriminalca, uzmete mu podatke, a onda ga pustite, on se infiltrira u društvo i onda se sve može završiti i tako da ubije nekoga. Moramo da promenimo zakone”.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns takvu odluku pravda Biblijom.

“Citirao bih apostola Pavla i njegovu jasnu i mudru komandu iz stiha iz Biblije: poštujte vladine zakone”.

Džef Sešns kaže i da decu ne zadržavaju dugo, ali su neki iz Braunsvila tu već 56 dana. O ovoj temi raspravljalo se i na brifingu u Beloj kući.

Džim Akosta, novinar kablovske TV mreže CNN pitao je:

“Gde to u Bibliji piše da je moralno odvajati decu od majki?”, na šta mu je portparolka Bele kuće Sara Habkabi Sanders odgovorila:

“Primena zakona je u skladu sa Biblijom”.

Rasprava se zaoštrila i evo kako je tekla razmena Hakabi i jednog drugog novinara:

Sara Sanders: “Znam da vam je teško da razumete i prostu rečenicu, ali vas molim da ne izvlačite ono što sam rekla iz konteskta”.

Novinar: “Saro, vi ste majka, zar ne saosećate sa ovim ljudima? Oni imaju mnogo manje od vas”.

Sara Sanders: “Brajane, pokušavam da ostanem ozbiljna I neću vam dozvoliti da vičete preko reda!”

Ipak, i neki republikanci se protive ovakvoj politici, među njima predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan.

Ne želimo da deca budu odvojena od majki”.

Zbog ovakve politike adminisitracije, u Los Anđelesu su organizovani protesti. Demonstranti su šetali centrom grada do federalnog pritvora za imigrante i uzvikivali “niste sami”, a zatvorenici su im signalizirali baterijskim lampama.

Ranije su se okupili u parku Makartur u centru grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG