Linkovi

Protesti zbog razdvajanja porodica, Tramp upozorava da SAD neće biti "kamp za migrante"


Protesti protiv politike razdvajanja dece ood roditelja koji ilegalno prelaze američku granicu
Protesti protiv politike razdvajanja dece ood roditelja koji ilegalno prelaze američku granicu

Imigracija je ponovo u centru pažnje američke javnosti i političara u Vašingtonu, dok Trampova administracija brani kontroverznu politiku razdvajanja imigrantske dece od roditelja na američkoj granici.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je demokrate za imigracionu krizu u zemlji i poručio da "Sjedinjene Države neće biti kamp za migrante i objekat za smeštaj izbeglica".

Tramp je govorio o imigraciji u svetlu oštrih kritika njegove administracije zbog razdvajanje dece od roditelja koji pokušavaju da ilegalno uđu u Sjedinjene Države.

Predsednik je poručio je da je razdvajanje dece od roditelja tužno, ali je i dalje branio spornu praksu.

"Zemlja bez granica nije zemlja uopšte. Želimo bezbednost za našu zemlju, i to počinje sa granicom", rekao je američki lider.

Takođe je dodao da bi pogranična politika "mogla vrlo brzo da se sredi", ako demokrate dođu za sto i pregovaraju sa većinskim republikancima, koji su sami podeljeni u pogledu tog pitanja.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen prethodno je branila kontroverznu meru, uz upozorenje da će ilegalni imigranti biti krivično gonjeni.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen
Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen

"Trebalo bi da budemo iskreni. Postoje oni koji bi voleli da ignorišemo porodice na granici i da ne sprovodimo zakon usvojen u Kongresu. Nemamo taj luksuz da se pretvaramo da svi pojedinci koji ulaze u ovu zemlju kao članovi porodice zaista jesu jedna porodica. Moramo da radimo svoj posao. I nećemo se zbog toga izvinjavati", istakla je Nilsen.

Članovi Kongresa iz obe stranke napali su Trampa, Nilsen i sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa zbog razdvajanja porodica duž američko - meksičke granice. Američki zvaničnici saopštili su prošle nedelje da je od sredine aprila do kraja maja, gotovo dve hiljade dece razdvojeno od odraslih na granici.

Sekretar za pravosuđe u maju je najavio politiku "nulte tolerancije" odnosno da će sve koji nelegalno uđu u Sjedinjene Države, uključujući i azilante, biti krivično gonjeni što obično vodi do razdavajanja dece od roditelja. Sešns je u ponedeljak poručio da "deca neće morati da se odvajaju od roditelja, ako se izgradi zid na granici SAD i Meksika".

Zvaničnici administracije saopštili su da je ta mera neophodna da bi se obezbedila granica i sprečila ilegalna imigracija.

Međutim, politiku aktuelne administracije kritikovali su lekari, verski lideri i imigracioni aktivisti, koji upozoravaju da bi pojedina deca mogla da imaju trajnu psihološku traumu. Deca se drže u vladinim objektima, ili privremeno smeštaju kod sponzora ili u hraniteljskim porodicama.

Pojedini umereni republikanci zatražili su od Trampa da okonča spornu imigracionu meru, dok je sam predsednik pokušao da optuži demokrate za aktuelnu situaciju, uz tvrdnju da bi njihova podrška za usvajanje šireg imigracionog zakona zaustavila razdvajanje dece od roditelja.

U ponedeljak je tvitovao da su demokrate "slabe i neefikasne u pogledu pogranične bezbednosti i kriminala".

"Kažite im da počnu da razmišljaju o ljudima kojima je kriminal, koji potiče od ilegalne imigracije, naneo veliku štetu. Promenite zakone", poručio je Tramp na Tviteru.

Savetnica Bele kuće Kelien Konvej saopštila je da kao "majka, katolkinja i neko ko ima savest može da poruči da niko ne voli tu politiku, te da je predsednik već rekao da želi da je okonča".

Portparolka Melanije Tramp rekla je za CNN da prva dama SAD "mrzi što se deca razdvajaju od svojih porodica" i da se nada da će članovi Kongresa iz obe stranke moći da se saglase u pogledu imigracione reforme.

U autorskom članku za dnevnik Vašington post, bivša prva dama Laura Buš, surpuga Džordža W. Buša, navela je da živi u pograničnoj saveznoj državi i da ceni potrebu da se zaštite američke granice.

"Međutim, ova politika nulte tolerancije je okrutna. Nemoralna", napisala je Buš i istakla da je snimci iz imigracionih pritvora posećaju na logore za Amerikance japanskog porekla tokom Drugog svetskog rata, "koji se sada smatraju jednom od najsramnijih epizoda u američkoj istoriji".

Demokrate su optužile predsednika da decu drži kao političke taoce da bi osigurao usvajanje oštrijih imigracionih mera, kao što je finansiranje zida na američko - meksičkoj granici.

Oglasio se i visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad al-Husein koji je, u poslednjem govoru na tom položaju, ocenio da je reč o nemoralnoj politici i pozvao Sjedinjene Države da "odmah okončaju praksu nasilnog razdvajanja dece".

Prema novim istraživanjima javnog mnenja, čak dve trećine Amerikanaca protivi se praksi razdvajanja dece od roditelja ilegalnih imigranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG