Linkovi

Demokratske članice Kongresa osudile seksizam, nepristojnost i nasilje nad ženama


Članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez u govoru u Kongresu osudila je kulturu verbalno i drugog nasilja nad ženama, 23. jula 2020.
Članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez u govoru u Kongresu osudila je kulturu verbalno i drugog nasilja nad ženama, 23. jula 2020.

Posle nedavnog verbalnog napada jednog kolege iz Kongresa, članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez i druge demokrate osudile su seksističku kulturu "prihvatanja nasilja i nasilnog jezika prema ženama", u koju, prema njenim rečima, spada i ponašanje predsednika Donalda Trampa.

Dan pošto nije prihvatila gest pomirenja kongresmena Teda Johoa, republikanca sa Floride, zbog rečnika koji je koristio prilikom njihovog susreta početkom ove nedelje na stepenicama Kapitola, Okasio-Kortez i više od deset njenih koleginica opisale su taj incident kao "suviše često ponašanje" muškaraca, uključujući predsednika Trampa i druge republikance.

"Ovo nije pitanje jednog incidenta. To je pitanje kulture", ocenila je Okasio-Kortez, demokrata iz Njujorka, koja je pojavu opisala kao "kulturu prihvatanja nasilja i nasilnog jezika prema ženama, i celu strukturu moći koja podržava takvo ponašanje."

Upečatljivi govor Aleksandrije Okasio-Kortez i izjave žena u Kongresu koje kažu da su često iskusile sličan tretman, održan je u izbornoj godini u kojoj se, prema anketama, žene odlučno okreću od predsednika Trampa, koji je poznat po različitim uvredljivim komentarima i gestovima na račun žena.

"Lično sam, tokom celog svog života, iskusila uvrede, rasizam i seksizam", izjavila je članica Predstavničkog doma Barbara Li iz Kalifornije. "I verujte mi, to nije prestalo nakon što sam izabrana na javni položaj."

Tramp je 2005. godine snimljen kako se hvali o tome kako je "grabio" žene a u komentarima na račun predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi između ostalog ju je nazivao "ludom".

Po svemu sudeći aludirajući na taj snimak, koji je privukao veliku pažnju tokom predsedničke kampanje 2016, Okasio-Kortez je rekla da se svakog dana muškarci "nekažnjeno" obraćaju ženama uz agresivne verbalne ili fizičke gestove, uključujući i slučajeve kada "pojedinci koji drže najviši položaj u ovoj zemlji priznaju da su povredili žene."

U govoru u Kongresu, ona je pomenula kako je krajem prošle godine Tramp rekao da bi ona i njene tri koleginice iz takozvane "ekipe" progresivnih demokratskih žena druge rase trebalo da se "vrate" u svoje zemlje, iako su tri od njih četiri rođene u Americi a sve su američke državljanke.

Članice Kongresa koje su se pridružile Okasio-Kortez pripadaju različitim grupama demokrata i time su iskazale jedinstvo u vezi sa pitanjem koje je ključno za stranku i motiviše njene birače.

Od strane establišmenta, podršku je pružio drugi čovek Predstavničkog doma, lider demokratske većine Steni Hojer iz Merilenda. On se pojavio na odvojenoj pres konferenciji zajedno sa Nensi Pelosi, predsednicom Predstavničkog doma i uputio reči podrške, što je bio primetan kontrast u odnosu na povremene sukobe koje je Okasio-Kortez imala sa stranačkim liderima.

30-godišnja Okasio-Kortez služi svoj prvi mandat u Predstavničkom domu i već je ostavila pečat kao jedna od najupornijih i najglasnijih predstavnika liberalne struje. Među ženama koje su se oglasile povodom seksizma bile su i druge tri članice "ekipe" - Ilhan Omar iz Minesote, Ajana Presli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena.

Nijedan republikanac nije govorio u Predstavničkom domu. Portparol Johoa poslao je imejl u kojem kongresmen navodi da "niko nije napadnut niti maltretiran" za vreme razgovora koji je opisao kao "kratku diskusiju o politici."

Joho, koji je jedan od najkonzervativnijih članova Kongresa, rekao je da Okasio-Kortez nema prava da "preuveličava stvari, govori o mojoj porodici ili prepričava nešto što se nije dogodilo zarad političke dobiti. Činjenica ostaje da neću da se izvinim za nešto što nisam rekao."

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti iz Kalifornije, branio je 65-godišnjeg Johoa koji ide u penziju u januaru.

"Kada se neko izvini treba da mu bude oprošteno", rekao je Mekarti a nešto kasnije je dodao: "Mislim da u novom svetu, u novo doba, mi sada odlučujemo da li prihvatamo kada neko kaže "žao mi je" i da li je to izvinjenje "dovoljno dobro."

Međutim Hleb za svet, nestranačka hrišćanska grupa koja se bavi borbom protiv problema gladi, preispituje članstvo Johoa u svom odboru. Organizacija je navela da njegovo nedavno ponašanje "ne odražava vrednosti poštovanja i saosećanja koje nas Isus poziva da ispoljimo", i dodala da će razgovarati sa kongresmenom pre nego što odluči dalje korake.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol hilu 2. jula 2020.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol hilu 2. jula 2020.

Nensi Pelosi je iznela svoje mišljenje na odvojenoj konferenciji za novinare.

"To je manifestacija stava u našem društvu. Mogu da vam kažem iz prve ruke da su me nazivali raznim imenima tokom najmanje 18-20 godina mog liderstva", rekla je Pelosi o republikancima.

Pelosi, koja ima petoro dece, podsetila je kako su tokom debate o ženskom reproduktivnom zdravlju pre više godina, republikanski zakonodavci rekli na podijumu Kongresa da "Nensi Pelosi misli da više zna o dobijanju beba od pape."

U susretu na stepenicama Kongresa u ponedeljak, kome je prisustvovao novinar portala Hil, Joho je kritikovao Okasio-Kortez što je rekla da je deo povećanog kriminala za vreme pandemije koronavirusa posledica sve veće nezaposlenosti i siromaštva. Opisujući taj incident u četvrtak, Okasio-Kortez je rekla da joj je Joho uperio prst u lice i nazvao je "odvratnom, ludom i opasnom" i dodala da ju je, pred novinarima, nazvao pogrdnim, uvredljivim imenom. To odgovara Hilovoj verziji Johove izjave. Okasio-Kortez nije bila prisutna kada je kongresmen izgovorio te dve reči.

Takođe je poručila da to što je Joho pomenuo svoju ženu i ćerke dok je objašnjavao svoj postupak u kratkoj izjavio u sredu zapravo samo dodatno pokazalo problem.

"To što ima ćerku ne znači da je neki čovek pristojan. To što ima ženu ne čini čoveka pristojnim. Tretiranje ljudi sa dostojanstvom i poštovanjem čini pristojnog čoveka", rekla je. Dodala je da se pristojan čovek izvinjava "ne da bi sačuvao obraz, ne da bi osvojio glasove. Izvinjava se, iskreno, da bi popravio i priznao da je nekome naneo štetu, tako da svi možemo da nastavimo dalje."

Aleksandrija Okasio-Kortez i njena koleginica Ajana Presli, demokrata iz Masačusetsa, su članice takozvane "ekipe" - grupe novih, liberalnih članica Kongresa iz manjinskih zajednica.
Aleksandrija Okasio-Kortez i njena koleginica Ajana Presli, demokrata iz Masačusetsa, su članice takozvane "ekipe" - grupe novih, liberalnih članica Kongresa iz manjinskih zajednica.

Aleksandriji Okasio-Kortez je glas malo zadrhtao kada je rekla da njen otac, "srećom" više nije živ da vidi kako se Joho ponašao prema njoj. Ali je rekla da je njena majka to videla. "I ovde sam jer moram da pokažem svojim roditeljima da sam njihova ćerka i da me nisu odgajili da prihvatam muško zlostavljanje."

Druge demokrate su iznele sopstvena iskustva, ukazale da su republikanski članovi Predstavničkog doma velikom većinom belački muškarci i upozorile da će broj žena u Kongresu samo rasti. 83 demokrate i 13 republikanaca u donjem domu su žene.

"Nigde ne idemo", poručila je Pramila Džajapal iz Vašingtona. "U rukama žena širom ove zemlje biće sve više moći."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG