Linkovi

Tramp se distancirao od skandiranja "Vratite je kući"


Predsednik Tramp razgovara sa novinarima pred susret sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Beloj kući, 18. jula 2019.

Predsednik Donald Tramp nastavio je, peti dan zaredom, da dovodi u pitanje lojalnost četiri članice Kongresa prema Americi iako se distancirao od sinoćnjeg skandiranja svojih pristalica koje su uzvikivale "Vratite je kući!". On optužuje četiri žene da u svojim izjavama pokazuju, kako kaže, "veliku mržnju prema našoj zemlji."

U razgovoru sa novinarima u Ovalnoj kancelariji, Tramp je rekao da četiri članice Predstavničkog doma, koje su sve prvi put izabrane u Kongres na izborima prošlog novembra, imaju veliku obavezu da vole svoju zemlju.

Članice Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez, Rašida Tlaib, Ilhan Omar i Ajana Presli u američkoj javnosti su dobile nadimak "odred".
Članice Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez, Rašida Tlaib, Ilhan Omar i Ajana Presli u američkoj javnosti su dobile nadimak "odred".

Posle susreta sa holandskim premijerom Markom Ruteom, predsednika su novinari pitali za skandiranje "vratite je kući" koje se čulo na njegovom političkom mitingu sinoć, kada je kritikovao jednu od četiri članice Kongresa, Ilhan Omar, koja je ratna izbeglica iz Somalije.

To su ljudi koji vole našu zemlju", rekao je Tramp govoreći o onima koji su skandirali ali je dodao: "Nisam srećan kada čujemo takvo skandiranje".

Na ranije pitanje jednog novinara zašto nije pokušao da zaustavi skandiranje na skupu u Severnoj Karolini, predsednik je odgovorio "Mislim da jesam - počeo sam da pričam veoma brzo."

Kada su novinali na Kapitol Hilu pitali Omar o sinoćnjem incidentu i Trampu, ona je odgovorila: "Verujem da je on fašista." Postavila je i pitanje - zato što sam kritikovala predsednika treba da me deportuju?"

Omar je jedna od četiri nove članice Kongresa, od kojih nijedna nije belkinja, a koje je, od nedelje, Tramp više puta napao na društvenim medijima i u javnim komentarima.

Omar je u sredu uveče objavila tvit na kojem se vidi kako nosi hidžab i sedi u stolici predsednice Predstavničkog doma sa porukom za Trampa i njegove pristalice koji su joj, iako je američka državljanka, govorili da se "vrati" u Somaliju.

Omar je na Tviteru rekla Trampu: “Ja sam tamo gde pripadam, u kući naroda i moraćete da se pomirite s tim!”

Predsednik Tramp održao je predizborni skup u areni u Grinvilu, u Severnoj Karolini, 17. jula 2019.
Predsednik Tramp održao je predizborni skup u areni u Grinvilu, u Severnoj Karolini, 17. jula 2019.

Na predizbornom skupu u Severnoj Karolini, Tramp je rekao:

"Ako ne vole zemlju, recite im da je napuste, ne znam. I samo gledajte – ja ću da govorim večeras I odmah će oni reći – “to je bilo tako kontroverzno”. Ja samo kažem da je to njihov izbor. Mogu da se vrate kada požele. Ali znate, one ne vole našu zemlju. Mislim da u nekim slučajevima mrze našu zemlju. I tako su ogorčene.”

U utorak uveče, četvoro republikanaca je zajedno sa svim demokratama u Predstavničkom domu glasalo za rezoluciju kojom su osuđeni Trampovi, kako je rečeno, “rastistički komentari” koji su legitimizovali strah i mržnju prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG