Linkovi

Bitka za ravnopravnost polova u Holivudu


Društveni pokret #MeToo počeo je da dovodi do promena u filmskoj industriji.
Društveni pokret #MeToo počeo je da dovodi do promena u filmskoj industriji.

Od nastanka pokreta #MeToo i #TimesUp, sve više filmova počelo je da se bavi ženskim temama, sa junakinjama koje su kompleksnije ličnosti nego što su bile tipične ženske uloge. Međutim, aktivisti smatraju da je potrebno još mnogo rada da bi se obezbedio ravnopravan tretman žena u Holivudu. Novinarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razgovarala je sa aktivistima, rediteljkama i glumicama o pravnim temeljima i dešavanjima iza kamere, koja će osnažiti žene u filmskoj industriji.

Čudesna žena… Kapije vremena… Začaran… To su samo neki od novijih filmova o ženama, koje su snimile žene. Broj takvih filmova se povećao posle razvoja pokreta #MeToo koji je skrenuo pažnju na seksizam i seksualno zlostavljanje. Profesorka Univerziteta Džordž Mejson, Lisa Kouk, kaže da se žene ujedinjuju u velikom broju i prikupljaju velike donacije da bi finansirale ovaj pokret.

“Sve je počelo sa 300 žena u Holivudu. Pokret se dramatično proširio tako da je 700.000 žena – radnica na farmama - odlučilo da mu pruži podršku a to je samo jedan od brojnih primera. U roku od prvih 60 dana, #MeToo je prikupio novčana sredstva u iznosu od 21 milion dolara.”

Džejn Fonda - glumica i aktivistkinja - svedočila je u Kongresu u ime žena koje rade po kućama ili na farmama i žale se na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.
Džejn Fonda - glumica i aktivistkinja - svedočila je u Kongresu u ime žena koje rade po kućama ili na farmama i žale se na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

U Holivudu, uticajne rediteljke i glumice oglašavaju se u ime zlostavljanih žena širom društveno-ekonomskog spektra. Među njima je dobitnica Oskara Džejn Fonda, koja je svedočila u Kongresu u ime žena koje rade kao kućne pomoćnice ili na farmama.

"Ako istinski želimo da se suočimo sa problemima tih radnica, pružimo im dostojanstvo I zaštitimo ih od seksualnog zlostavljanja na radnom mestu, a te dve stvari - ekonomska i seksualna pitanja su veoma povezana – moramo da budemo složni i solidarni sa našim sestrama u raznim oblastima života.”

Filmska umetnica i aktivistkinja Šenon Li ističe da žene – producenti i druge umetnice sada nude ženama više poslova, jednake plate i veću kreativnu slobodu.

“Eva Duvernej, na primer, koja ima umetnički kolektiv za distribuciju filmova, postavlja zahtev da te filmove režiraju žene”.

Ipak, Li upozorava da seksizam suviše prožima radna mesta u SAD da bi stvari mogle da se promene preko noći.

“Tamo gde postoji neravnoteža moći – postoji zloupotreba moći.”

Scena iz holivudskog blokbastera "Čudesna žena".
Scena iz holivudskog blokbastera "Čudesna žena".

“18% onih koji rade u filmskoj industriji kao reditelji, producenti, scenaristi, kamermani i montažeri – su žene”, navodi podatak profesorka Lisa Kouk.

Obe žene kažu da je cilj da u filmskoj industriji taj odnos bude 50 prema 50 do 2020.

Hiljade žena obratile su se Nacionalnom ženskom pravnom centru u američkoj prestonici Vašingtonu, tražeći pravnu pomoć u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i diskriminacije. Direktorka Sunu Čandi kaže da su i #MeToo pokret, u kojem žene otvoreno govore o zlostavljanju koje su iskusile, i pokret #Time’s Up, koji se koncentriše na pravna pitanja i krivično gonjenje seksualnih napasnika kao što je Bil Kozbi – značajni pravni koraci koji pomažu da se uspostavi ravnopravnost polova u Holivudu i drugde.

“Zapošljavanje žena u ulogama koje su tradicionalno pripadale muškarcima je apsolutno nešto za šta se mi borimo.”

Čandi dodaje da je, iako je ostvaren napredak u pružanju pravne pomoći I podrške koju žene zaslužuju, preostalo još mnogo posla da bi se uvele stvarne promene u radnu sredinu – bilo da je to fabrika, farma ili Holivud.

XS
SM
MD
LG