Linkovi

Levica i Tramp veliki pobednici stranačkih izbora u SAD


Demktratska kandidatkinja za KongresAleksandrija Okasio - Kortez

Levičarsko krilo Demokratske stranke i republikanski predsednik Donald Tramp ostvarili su veliki uspeh na stranačkim izborima za kandidate za Kongres, koji su održani u utorak u sedam američkih saveznih država.

Dugogodišnji kongresmen Džozef Krauli, visoko rangirani demokrata za kojeg su mnogi smatrali da će biti budući predsedavajući Predstavničkog doma, izgubio je na primarnim izborima od 28-godišnje hispanke Aleksandrije Okasio - Kortez u većinski demokratskom okrugu u Njujorku.

Politički analitičari ocenjuju da je pobeda Okasio - Kortez najveće iznenađenje od kako je lider republikanske većine u Predstavničkom domu Erik Kantor izgubio 2014. godine od tada malo poznatog desničarskog profesora Dejva Breta.

Ishod izborne trke u Njujorku samo je pooštrio bitku između establišmenta Demokratske stranke, kojeg predvodi Nensi Pelosi i liberalnije frakcije, inspirisane predsedničkom kampanjom Bernija Sandersa 2016. godine. Okasio - Kortez je radila u Sandersovoj kampanji.

Krauli je u saopštenju naveo da će podržati Okasio - Kortez na opštim izborima u novembru.

"Trampova administracija je pretnja svemu za šta se zalažemo u Kvinsu i Bronksu i ako ne osvojimo većinu u Predstavničkom domu u novembru, izgubićemo naciju koju volimo", rekao je Krauli.

U međuvremenu, dva republikanca koje je podržao Tramp pobedila su na stranačkim izborima Republikanske stranke, što je još jedan pokazatelj Trampovog uticaja na republikanske birače.

U Južnoj Karolini, guverner Henri Mekmaster pobedio je biznismena Džona Vorena u drugom krugu izbora, dan nakon što je sa Trampom održao skup u toj saveznoj državi.

U njujorškom okrugu Steten ajlend, kongresmen Den Donovan pobedio je Majkla Grima, koji je pre tri godine podneo ostavku u Kongresu zbog poreske prevare.

Stranački izbori za kandidate za Kongres održani su u Koloradu, Merilendu, Misisipiju, Njujorku, Oklahomi, Južnoj Karolini i Juti, gdje je na izborima za republikanskog kandidata za Senat pobedio bivši predsednički kandidat Mit Romni.

Na izborima 6. novembra odlučivaće se o tome da li će Republikanska stranka zadržati većinu u oba doma Kongresa i mnogobrojne guvernerske položaje. Demokrate trenutno imaju najveću šansu da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG