Linkovi

Trampa nazvali rasistom zbog tvitova o demokratskim članicama Kongresa


Demokratske predstavnice u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez i Rašida Tlaib koje su se našle prozvanim u Trampovim tvitovima
Demokratske predstavnice u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez i Rašida Tlaib koje su se našle prozvanim u Trampovim tvitovima

Predsednik Donald Tramp je objavio nekoliko tvitova o demokatskim predstavnicama u Kongresu, koji su ocenjeni kao rasistički i ksenofobični.

Predsednik SAD je na Tviteru poručio demokratskim predstavnicama u Kongresu da se "vrate u zemlje iz kojih su došle i da pomognu da se smanje stope zločina".

"Jako je interesantno to što se demokratske predstavnice u Kongresu, koje su inače došle iz zemalja čije su vlade potpuna katastrofa i najkorumpiranije na svetu, usuđuju da glasno i govore najmoćnijoj državi na svetu kako da vodi svoju vladu...Zašto se ne vrate odakle su došle, poprave situaciju u tim zemljama i onda nam kažu kako se nešto radi...Siguran sam da bi Nensi Pelosi rado napravila neki besplatan putni aranžman", napisao je predsednik SAD u seriji tvitova.

Tramp nikoga nije pomenuo imenom, ali su se četiri predstavnice našle prozvanim, a samo jedna od njih je i rođena u inostranstvu - Ilhan Omar, predstavnia iz Minesote, rođena je u Somailiji. Preostale tri su rođene u SAD: Aleksandrija Okasio Kortez, predstavnica iz Njujorka je rođena u tom gradu, Ajana Presli iz Masačusetsa je rođena u Ohaju, a Rašida Tlaib, predstavnica iz Mičigena, rođena je u Detroitu.

Predstavnica u Kongresu Ilhan Omar
Predstavnica u Kongresu Ilhan Omar

Bela kuća nije odgovorila na pitanje Glasa Amerike da li je predsednik Tramp znao da su tri od četiri predstavnice u Kongresu rođene u SAD pre nego što je objavio tvitove.

Ove četiri predstavnice u Kongresu važe za "progresivnu" struju demokrata i često se sukobljavaju sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi oko imigracije i drugih pitanja, pa je taj sukob privukao i pažnju Donalda Trampa.

Ilhan Omar je Trampu odgovorila na Tviteru: da su SAD zemlja kojoj se članovi Kongresa zaklinju.

"Zbog toga se i trudimo da je zaštitimo od najgoreg, najkorumpiranijeg i najnesposobnijeg predsedsednika kojeg smo ikad imali", napisala je Omar.

Mnogi na društvenim mrežama su osudili Trampove tvitove i ocenili da je ponovo prešao granicu.

Među najglasnijim kritičarima bila je Nensi Pelosi koja je tvitove ocenila kao ksenofobične i usmerene ka podeli društva, kao i da je "Trampov plan da Ameriku ponovo učini velikom ustvari želja da je ponovo učini belačkom".

XS
SM
MD
LG