Linkovi

Predstavnički dom osudio Trampove "rasističke" komentare


Državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Tramp koji pokazuje papir o Ilhan Omar, članici Predstavničkog doma na sastanku kabineta u Beloj kući, 16. jula 2019.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, "rasistički" komentari predsednika Donalda Trampa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica. Za rezoluciju su glasale sve demokrate a pridružilo im se četvoro republikanaca.

Rezolucijom, usvojenom sa 240 prema 187 glasova, snažno se osuđuju Trampovi "rasistički komentari koji su legitimizovali i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa".

Tramp, koji je kritikovan od kada je objavio komentare na Tviteru u nedelju, nije ublažio svoje stavove.

Tramp je ranije poručio da članice Kongresa treba da napuste SAD "ako nisu zadovoljne" a jedan novinar ga je pitao kuda bi trebalo da odu.

"To je na njima. Gde god žele - ili mogu da ostanu", odgovorio je predsednik za vreme sastanka kabineta u utorak. "Ali treba da vole našu zemlju. Ne bi smele da mrze našu zemlju."

Tramp je, držeći parče papira, rekao da ima "spisak stvari koje su rekle te članice Predstavničkog doma, koje su tako loše, tako strašne da ne želim da ih pročitam."

Tramp je dodao: "Po mom mišljenju, one mrze našu zemlju."

Nekoliko sati ranije, na Tviteru, predsednik je objavio da "u njemu nema ni trunke rasizma". Tramp je, počevši od nedelje, više puta napadao četiri članice Predstavničkog dom Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, od kojih nijedna nije belkinja.

Četiri članice Kongresa na meti predsednika Trampa - Rašida Tlaib, Ilhan Omar, Aleksandrija Okasio-Kortez i Ajana Presli na konferenciji za novinare u Kongresu, 15. jula 2019.
Četiri članice Kongresa na meti predsednika Trampa - Rašida Tlaib, Ilhan Omar, Aleksandrija Okasio-Kortez i Ajana Presli na konferenciji za novinare u Kongresu, 15. jula 2019.

Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer, koji je najavio glasanje o rezoluciji, izrazio je nadu da će republikanci "staviti zemlju ispred partije" i glasati za meru zajedno sa demokratama.

Republikanci, koji su manjina u Predstavničkom domu, su - međutim - osudili rezoluciju. "Sve je to politika", istakao je republikanski lider u donjem domu Kongresa Kevin Mekarti, dok je kongresmen Stiv Skalis, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu zaljučio da je to "samo još jedna prilika da se napadne predsednik."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG