Linkovi

Tramp otpustio zvaničnika koji je imao ključnu ulogu u pokretanju procesa opoziva


Bivši generalni inspektor obaveštajne zajednice Majkl Etkinson
Bivši generalni inspektor obaveštajne zajednice Majkl Etkinson

Predsednik Donald Tramp je petak je iznenada otpustio generalnog inspektora obaveštajne zajednice, koji je imao jednu od ključnih uloga u pokretanju procesa opoziva koji se protiv Trampa vodio u Kongresu.

Tramp je u petak uveče informisao senatski Obaveštajni odbor o odluci da otpusti Majka Etkinsona, prenosi agencija Asošijeted pres. Etkinson je prvi obavestio Kongres o prijavi uzbunjivača iz obaveštajne zajednice koja je bila povod za Trampov opoziv prošle godine.

Zbog Trampove odluke da otpusti Etkinsona, pitanje predsednikovog opoziva ponovo je postalo aktuelno u javnosti, u trenutku kada se zemlja suočava sa širenjem epidemije koronavirusa od kojeg je u zemlji preminulo više od 7 hiljada ljudi.

Tramp je u pismu Obaveštajnom odboru, do kojeg je došao Asošijeted pres, rekao da je "ključno" da ima poverenje u ljude koji su na položaju generalnog inspektora i da "to više nije slučaj sa ovim generalnim inspektorom".

Predsednik nije izneo dodatne detalje, samo je poručio da je "izuzetno važno da promovišemo ekonomičnost i efikasnost federalnih programa i aktivnosti" a da su generalni inspektora ključni za te ciljeve.

Etkinson je prvi informisao članove Kongresa o prijavi uzbunjivača u avgustu i septembru prošle godine, u kojoj je navedeno da je Tramp, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, vršio pritisak na Ukrajinu da istraži demokratskog predsedničkog kandidata i bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Ta prijava, za koju je generalni inspektor tada naveo da je "hitna" i "kredibilna", dovela je do pokretanja istrage u Predstavničkom domu, a zatim i do odluke o Trampovom opozivu u donjem domu Kongresa po optužbama za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Tramp je oslobođen optužbi u februaru na suđenju u Senatu, glasovima republikanske većine.

Tramp je u pismu članovima Obaveštajnog odbora naveo da će Etkinson biti sklonjen s položaja za 30 dana, a da će kasnije imenovati njegovog naslednika "u kojeg ima puno poverenje".

Neimenovani zvaničnici administracije naveli su da je Etkinskon na prinudnom odmoru i da neće služiti predviđenih 30 dana, a da je u petak uveče informisan o otkazu, prenosi Asošijeted pres.

Demokrate su brzo osudile Trampovu odluku. Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obaveštajna pitanja, senator Mark Vorner rekao je da je "nerazumno" da Tramp otpusti Etkinsona u sred pandemije koronavirusa i da bi svi trebalo da budu duboko uznemireni zbog pokušaja da se politizuju obaveštajne agencije.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Šif, koji je vodio istragu o Trampu, rekao je da su "zemlja i nacionalna bezbednost još u većoj opasnosti zbog predsednikove odluke donesene u sred noći".

Odluku o Etkinsonovoj smeni kritikovao je i generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic koji je poručio da će generalni inspektori nastaviti da sprovode "agresivan i nezavisni nadzor vladinih agencija".

“Generalni inspektor Etkinson je prepoznat u zajednici po svom integritetu, profesionalizmu i posvećenosti vladavini prava i nezavisnom nadzoru", rekao je Horovic.

Tramp je prethodno otpustio vršioca dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Džozefa Megvajera i na njegovo mesto imenovao svog pristalicu Ričarda Grenela koji bi trebalo da obavlja taj položaj do izbora novog direktora.

Tramp je za novog direktora drugi put imenovao republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa, čiju je nominaciju prvobitno povukao. Senat još nije počeo da razmatra Retklifovu nominaciju.

XS
SM
MD
LG