Linkovi

Poruke uoči nove debate demokrata: Bezbednost, jedinstvo i socijalna sigurnost


Ajova: Atmosfera uoči nove debate demokrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Učesnici debate demokrata: Džo Bajden, Berni Sanders (gornji red), Pit Butidžiž i Elizabet Voren (donji red) Foto: AP/VOA graphic

Kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju održaće u utorak debatu u Ajovi - dvadesetak dana pre nego što će birači u toj američkoj državi početi proces nominovanja predsedničkih kandidata. Njih ukupno šest naći će se na podijumu - u trenutku kada među pojedinima ima napetosti. Istovremeno, debata se održava u jeku vojnih tenzija sa Iranom i predstojećeg procesa za opoziv predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa u Senatu.

Sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja - favorit u predstojećoj debati je Džo Bajden - bivši potpredsednik SAD. Bajden tvrdi da je fokusiran na nacionalnu bezbednost u svetlu nedavnih događaja u Iranu.

“Zato je toliko važno izabrati nekog ko je spreman već prvog dana mandata, da pokupi krhotine ovog haosa i smesta postane glavnokomandujući naših oružanih snaga”, ističe Bajden.

Zato je toliko važno izabrati nekog ko je spreman već prvog dana mandata, da pokupi krhotine ovog haosa: Džo Bajden
Zato je toliko važno izabrati nekog ko je spreman već prvog dana mandata, da pokupi krhotine ovog haosa: Džo Bajden

Suočen je sa izazovima u državama u kojima se prvo glasa, poput Ajove i Nju Hempšira, posebno oličenom u liku i delu senatora iz Vermonta - Bernija Sandersa. Prema rezultatima jednog nedavno održanog istraživanja Sanders vodi upravo u Ajovi.

“I kada živite od plate do plate, ne samo da ne možete sebi da priuštite pristojnu kuću ili automobil, već je u pitanju i stres koji doživljavate u pokušaju da preživite svaki dan i ne znate naredne nedelje da li ćete biti u stanju da kupite hranu ili platite sitne račune”, kaže Sanders.

Napetosti se intenziviraju između Sandersa i drugih pretendenata - poput senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Uprkos tome što je izgubila delić podrške u javnosti - i dalje je značajan takmac u Ajovi i Nju Hempširu.

“Razočarana sam što čujem da Berni šalje svoje volontere da govore ružno o meni. Demokrate moraju da ujedine našu stranku što znači nastojanje u svim delovima naše demokratske koalicije”, upozorila je Voren.

Berni Sanders je, međutim, demantovao da je Voren bila njegova meta.

Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana, jedan je od kandidata koje ne bi trebalo zanemariti. Njegova pažnja usmerena je na nacionalno jedinstvo.

“Vreme je za drugu vrstu patrotizma i predanosti nacionalnoj bezbednosti. To je ljubav za zemlju koja počinje saznanjem da je čine ljudi. Ne možete voleti zemlju, ako mrzite polovinu tih građana. Ja govorim o nečemu boljem”, rekao je Butidžidž uoči debate.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg nije se kvalifikovao za učešće, ali je stekao veću podršku u anketama posle televizijske kampanje. Nada se da će biti jedan od učesnika primarnih izbora u martu.

“Znam kako da otvaram nova radna mesta i izgradim biznise, ne zato što sam bio biznis lider u nekom rijaliti TV šou već zato što sam to bio u stvarnom životu”, navodi Blumberg.

Znam kako da otvaram nova radna mesta i izgradim biznise: Majkl Blumberg
Znam kako da otvaram nova radna mesta i izgradim biznise: Majkl Blumberg

Džon Fortije, analitičar nevladinog Centra za dvostranačku politiku, prednost među kandidatima daje Bajdenu.

“Mislim da je trka fluidna, ali da postoji jasan favorit, a to je Džo Bajden i ukoliko ne izgubi tu poziciju tokom prvih primarnih izbora, biće prilično snažan", uveren je Fortije.

Tempo kampanje će se intenzivirati tokom narednih nekoliko nedelja, dok se birači u Ajovi i Nju Hempširu spremaju za glasanje o kandidatima na prvim stranačkim izborima u zemlji.

XS
SM
MD
LG