Linkovi

Nova debata demokratskih kandidata, Bajden i dalje vodi


Debata demokratskih predsedničkih kandidata u Detroitu, 31. jul 2019.
Debata demokratskih predsedničkih kandidata u Detroitu, 31. jul 2019.

Deset najpopularnijih kandidata za predsedničku nominaciju demokratske stranke će se u četvrtak suočiti na debati u Hjustonu u Teksasu. Ankete pokazuju da bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i dalje vodi, dok se drugi nadaju da će steći veću popularost u periodu do stranačkih izbora.

Ranije debate su bile organizovane tokom dve večeri, uključujući junsko sučeljavanje, koje je prenosila TV mreža NBC. U četvrtak, deset kandidata će biti na podijumu tokom jedne večeri, na Južnom univerzitetu Teksasa, istorijskom crnačkom koledžu u Hjustonu.

Neki kandidati povukli su se iz izborne trke. Drugi, koji su loše prošli u anketama ili nisu ispunili striktnije zahteve za finansiranje kampanje, bili su isključeni..

Favorit Džo Bajden više puta je rekao da može da porazi predsednika Donalda Trampa. Tokom debate, s obe njegove strane, stajaće kandidati levog krila stranke, senator iz Vermonta Berni Sanders i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren. Senatorka Kamala Haris iz Kalifornije i drugi će pokušati da se izdignu iznad ostalih.

Oni koji nisu medju najpopularnijom trojkom koju čine Bajden, Sanders I Voren – boriće se za prostor, za sposobnost da prikupe više novca i da im ime bude više prepoznatljivo u javnosti”, kaže politička analitičarka Šeri Bebić Džefi.

Ona kaže da je to prošli put dalo rezultate za Haris, koja je krenula sa ciljanim napadom na Bajdena. Ovog puta, senatorka iz Kalifornije bi mogla da naglasi svoj plan za reformu pravosudnog sistema,koji je, kako ona kaže, nepravedan prema manjinama i mladim prestupnicima.

Zdravstvena nega, oružano nasilje, imigracija, pitanja o kojima uglavnom postoji saglasnost medju demokratama, ali i neslaganje oko detalja, biće verovatne teme debate.

Predsednik Donald Tramp će biti meta. Uzevši u obzir vest da je smenio još jednog saradnika, savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, biće tvrdnji da je njegova administracija u haosu.

U nedelji kada se obeležava 18. godišnjica terorističkih napada na Ameriku, kandidati će postaviti pitanje ko može da ulije poverenje i ko može da pobedi na izborima? Analitičarka Džafi kaže da će Tramp biti prisutan, ako ne na drugi način, putem Tvitera.

“Ovog puta Donald Tramp je, još jednom, 11. čovek na debatnom podijumu.

I dok se politički proces nastavlja, približavamo se novembarskim izborima 2020.

XS
SM
MD
LG