Linkovi

Debata potencijalnih predsedničkih kandidata demokrata: Kako pobediti Trampa?


Pretendenti na zvanje predsedničkog kandidata Demokratske stranke, tokom debate u Majamiju, 26. juna 2019.
Pretendenti na zvanje predsedničkog kandidata Demokratske stranke, tokom debate u Majamiju, 26. juna 2019.

Pretedenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovali su u vaternoj debati u sredu uveče, u prvom velikom događaju izborne kampanje 2020, s težnjom da zamene republikanskog predsednika Donalda Trampa posle samo jednog četvorogodišnjeg mandata u Beloj kući.

Neposredan fokus bio je na senatorki Elizaber Voren, progresivnoj članici Kongresa iz severoistočne države Masačuses, za koju istraživanja govore da je tik uz bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena demokratska favoritkinja za suprotstavljanje Trampu na izborima zakazanim za 3. novembar 2020.

Ona se obratila auditorijumu u Majamiju, na Floridi, i još milionima drugih koji su prenos gledali preko nacionalne televizije:

"Želim da vratim vlast narodu", rekla je Vore i dodala, govoreći o glavnim korporacijama:

"Ono što nedostaje je hrabrost, hrabrost da se krene na divove. Ja imam hrabrosti da krenem na njih".

Kasnije, Voren je rekla da podržava sistem zdravstvene zaštite koji bi vodila vlada, koji bi mogao da okonča zdravstvenu zaštitu zasnovanu na privatnom osiguranju koji je sada na snazi u SAD. Neki demokratski kandidati i većina republikanaca, uključujući i Trampa, protive se takvoj promeni kao skupoj i pogrešnoj za zemlju.

Ali Vorenova, bivša profesorka prava na Harvardu, kaže:

"Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i ja ću se boriti za osnovno ljudsko pravo".

Čak i pored snažnog nastupa Vorenove u dvosatnoj debati, drugi kandidati imali su svoje momente u pokušajima da pridobiju svoje mesto u nikada većoj konkurenciji među 25 demokratskih kandidata.

Bivši američki sekretar za urbanizam i stambena pitanja Džulijan Kastro, senator Kori Bruker iz Nju Džerzija i drugi pretendenti pozvali su na velike promene u imigracionoj politici SAD, iznoseći brojne zamerke spram načina na koji Tramp pokušava da blokira migrante iz centralnoameričkih zemalja da uđu u SAD i zatraže azil.

"Ne smemo da kriminalizujemo očaj" migranata koji su stigli do SAD, rekao je Kastro, koji je često svoje odgovore počinjao na španskom jeziku, pre nego što bi ih ponovio na engleskom. Rekao je da ovonedeljna fotografija oca iz Salvadora i njegove 23 meseca stare kćerke, koji su se udavili u reci Rio Grande na južnoj granici SAD sa Meksimom, je "srceparajuća... i trebalo bi da nas razbesni sve".

Vorenovoj su se na debatnoj bini takođe pridružili i senatorka Ejmi Klobučar iz Minesote, bivši kongresmen Beto O'Rurk iz Teksasa i pet drugih, koji su parirali jedni drugima po pitanju politika i ispaljivali verbalne hice na Trampa i njegov 29 meseci dug mandat u Beloj kući.

"Imigranti ne slabe Ameriku", rekla je Klobučar u jednom trenutku suprotstavljajući se Trampovoj politici, mada je dodala na neke granične restrikcije moraju ostati na snazi kako bi se zaustavila trgovina ljudima.

Odmeravanje kandidata

Za mnoge Amerikance, ovo je bila prva šansa da odmere toliko demokratskih predsedničkih kandidata na jednom mestu i da vide da li bi mogao da im se dopadne iko od njih kao alternativa Trampu, koji je izvojevao iznenađujuću pobedu na izborima 2016.

Masa ljudi u Majamiju, demokratskom uporištu u kome je Tramp pobedio 2016, bučno su reagovali na pominjanje Trampa, a guverner države Vašington Džej Ajnsli verovatno je zadobio najveći odgovor okupljenih kada je zaključio da je Tramp najveća svetska bezbednosna pretnja po SAD, dok su neki drugi kandidati ponudili tradicionalnije odgovore na ista pitanja, imenujući Rusiju, Kinu i globalno otopljavanje.

Preostalih 10 demokratskih kandidata debatovaće u četvrtak uveče, uključujući i Bajdena i druge najviše moguće kandidate, kao i senatora Bernija Sendersa iz Vermonta i Kamile Haris iz Kalifornije, kao i gradonačelnik grada Saut Bend na srednjem zapadu, Pita Butidžedža, zajedno sa šest drugih.

Više od debata

Demokrate pripremaju više od 10 debata tokom narednih meseci, mnogo pre prvih izbora među demokratama za konačni izbor predsedničkog kandidata te stranke, koji će početi u Ajovi, državi srednjeg zapada, pri kraju naredne zime u februraru.

U glomaznoj grupi kandidata, uz još pet koji nisu ispunili minimum političkih standarda Demokratskog nacionalnog komiteta kako bi zaslužili mesto u debati, svi veruju da bi mogli da imaj šanse u smenjivanju Trampa.

Demokratski glasači, međutim, mnogo su nesigurniji po pitanju toga kakvog nosioca standarda njihove partije traže - nekoga ko bi najbolje predstavio njihove političke poglede, poput konstantne teme zdravstvene zaštite, abortusa, spoljne politike, imigracije, poreza i drugo, ili možda kandidata koji ma jedan primarni kvalitet: najbolje šanse da pobedi Trampa.

Jedan od pretendenata, kongresmen Tim Rajan iz Ohaja, države sa najvećim proizvodnim pogonima, kaže da Demokratska stranka ima problem u uspostavljanju veze sa "plavim okovratnicima", radnicima koji su pomogli Trampu da pobedi demokratkinju Hilari Klinton na izborima 2016.

Rajan je obećao u svojim zaključcima:

"Kada uđem u Ovalnu kancelariju, nećete biti zaboravljeni".

Tramp, napuštajući ekonomski sastanak Grupe 20 u Japanu, rekao je da će gledati debatu u sredu iz aviona "Er fors 1", izazivajući Bajdena, koji neće biti na bini do četvrtka.

Upitan šta očekuje od debate, Tramp je rekao za Glas Amerike: "Mislim da će svi to da odrade vrlo slabo."

Tramp, pozdravljajući američko osoblje na benziskoj pumpi na Aljasci, rekao je: "Vodi se velika debata. Tek je počela. Moj je izbor između vas i njih i ja biram vas".

Stiv Herman učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG