Linkovi

Fajzer i Bajontek traže odobrenje vakcine za decu od 5 do 11 godina


ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Bajontek
ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Bajontek

Fajzer i Bajontek najavili su u utorak da će od američke vlade zvanično zatražiti da odobri hitnu upotrebu vakcine tih kompanija protiv Kovida 19 kod dece uzrasta 5 do 11 godina.

Fajzer i Bajontek su objavili taj plan nakon što se američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) prošle nedelje podneli početne rezultate kliničkih istraživanja koji su pokazali da je vakcina bezbedna i efikasna za taj uzrast. U istraživanjima je učestvovalo 2.268 osoba.

FDA je prethodno odobrila hitnu upotrebu Fajzerove vakcine kod tinejdžera od 12 do 15 godina, dok je za starije od 16 godina dato puno odobrenje.

Eventualna brza odluka američkih regulatornih vlasti o vakcinaciji mlađe dece mogla bi da ublaži mogući skok zaraženih tokom jeseni, u trenutku kada su širom zemlje otvorene škole.

Broj dece zaražene od koronavirusa dostigao je najviši nivo početkom meseca, prema podacima Američke akademije za pedijatriju.

Kod dece postoji manji rizik od teških oblika Kovida 19, ali zdravstveni eksperti upozoravaju da mogu da prenesu koronavirus na druge.

XS
SM
MD
LG