Linkovi

Pažin: Predsjednici sudova da preispitaju ostanak na funkcijama u trećem mandatu


Potpredsjednik crnogorske vlade Zoran Pažin govori za Glas Amerike posle susreta sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom u Stejt departmentu, 4. marta 2020. (Foto: VOA)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin uputio je sa današnje sjednice Savjeta za vladavinu prava javni apel svim predsjednicima sudova koji su se zadržali na svojim pozicijama više od dva mandata da, “postupajući po sopstvenoj savjesti, a uvažavajuci stav Evropske komisije”, preispitaju svoju riješenost da obavljaju funkciju predsjednika suda i u ovom mandatu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

„Demokratski kapacitet koji bi time iskazali ne bi doveo u pitanje njihovu egzistenciju, jer je postojećim zakonskim rješenjem propisano da, po isteku mandata, predsjednik suda ostaje da radi, kao sudija, u sudu u kojem je izabran, čime je svima njima zagarantovana profesionalna i socijalna sigurnost”, saopštio je Pažin na sjednici Savjeta za vladavinu prava na kojoj je razmatran Nezvanični radni dokument (non-paper) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava.

Govoreći na sjednici kojoj je prisustvovao šef delegacije EU Aivo Orav, Pažin je naglasio da sudski i tužilački savjet “treba da iskažu posebnu pažnju prema onim pitanjima u odnosu na koja Evropska komisija iznosi ozbiljne primjedbe.

On je rekao da se to odnosi na pitanja “poput kadrovske problematike prilikom izbora predsjednika sudova sa višestruko obnovljenim mandatima, kao i pitanju ocjenjivanja tužilaca, koje je rezultiralo najvišim ocjenama, bez izuzetka, za sve ocjenjivane državne tužioce, što se...ne može smatrati principijelnim pristupom”.


Pažin je rekao da dijeli stav EK da, “u demokratskom društvu, nije prihvatljiva jedna vrsta koncentracije moći, koja se očituje u više puta ponavljanim izborima čelnika sudova, na što sam ukazivao, ne samo prilikom posljednjeg izbora, nego i prije pet godina, prilikom prethodnog izbora, kada Evropska komisija još to nije otvorila kao problem”.

“Ovaj problem ne gledam kroz pitanje ustavnosti ili zakonitosti, o čemu sam više puta javno iznosio svoj pravni stav, već kao potrebu daljeg demokratskog razvoja pravosudnih institucija, kroz kadrovsko osvježavanje i izbjegavanje inertnosti, zamora i drugih negativnih posljedica koje mogu pratiti nepromjenjivost predsjednika sudova“, rekao je crnogorski vicepremijer.

On je izrazio “zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala daljnji napredak u oblastima vladavine prava koje su u neposrednoj nadležnosti vlade, naglašavajući naročito uspješne rezultate Uprave policije u suzbijanju svih oblika kriminaliteta u zemlji i, u saradnji sa partnerskim policijama izvan granica CG, posebno u oblasti teškog i organizovanog kriminala, suzbijanja trgovine ljudima i pranja novca”.

"U Evropsku uniju ne ulazi vlada, već društvo u cjelini, zbog čega odgovornost za evropsku budućnost Crne Gore moraju ponijeti i druge dvije grane vlasti, kao i tužilaštvo, za koje nije definisano kojoj grani vlasti pripada", kaže se u saopštenju.


Vlada je saopštila i da je ambasador Orav je, “pozdravio spremnost i proaktivan pristup Savjeta za vladavinu prava da diskutuje o nalazima poslednjeg Nezvaničnog radnog dokumenta Evropske komisije o stanju u poglavljima koja se tiču vladavine prava”.

"Pohvalio je napredak i obnovljenu posvećenost Crne Gore u mnogim ključnim oblastima, uključujući međunarodnu policijsku saradnju i borbu protiv trgovine ljudima. Medjutim, šef Delegacije EU podvukao je da Crna Gora ne bi trebala da naruši ranije postignute rezultate u određenim oblastima, na primjer, u reformi pravosuđa, i mora nastaviti da ostvaruje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istovremeno osiguravajući istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije i javni servis", navodi vlada u saopštenju.

Osim toga, “članovi Savjeta za vladavinu prava, rukovodioci državnih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, preuzeli su obavezu da, prije usvajanja narednog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore, izvijeste Evropsku komisiju o napretku u ispunjavanju datih preporuka", zaključuje Vlada u saopštenju.

Prošle nedjelje Evropska komisija je u svom neformalnom dokumentu o stanju u oblasti vladavine prava, pored ostalog kritikovala nezakonite reizbore čelnika sudova, uključujući i predsjednicu Vrhovnog suda, Vesnu Medenicu, na treći mandat, ocjenjujući da to dovodi do prevelike koncentracije moći u vrhu pravosudja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG