Linkovi

Dani državnih tužilaca CG: Tužioci nisu podložni uticajima


Ljubaznošću: rtcg.me

Državno tužilaštvo ne bavi se ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela, a državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati, poručio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Na otvaranju skupa "Dani državnih tužilaca Crne Gore", Stanković je kazao da će tužilaštvo ostati postojano u izvršavanju ustavom i zakonom dodijeljenih nadležnosti. On je istakao da su tužioci “isključivo nosioci tužilačkih ovlašćenja, ali iznad svega – tužilačke odgovornosti“.

On je saopštio da je godina za nama bila ispunjena dešavanjima u kojima je državno tužilaštvo često bilo u centru pažnje.

Takve situacije, kaže on, treba samo da pokažu da državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se pripusuje da su "u jednom periodu pod uticajem vlasti, a u drugom pod uticajem opozicije".

"Zbog toga", poručuje, "svi treba da shvate da se državno tužilaštvo ne bavi ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela".

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin podsjetio da je više puta u prethodnom periodu istakao da u demokratskom društvu ne smije biti nedodirljivih pojedinaca, da svako snosi svoj dio odgovornosti, pa i državni tužioci.

"Kritika državnih tužilaca ne smije biti površna i paušalna, bez argumenata, na bazi dnevnih i političkih očekivanja pojedinih interesnih grupa. Naprotiv, tužilaštvo se može kritikovati samo na bazi argumenata i to onih koji proizlaze iz dobrog poznavanja uloge i mjesta državnog tužilaštva u demokratskom društvu. Samo takva kritika je primjerena", zaključio je Pažin.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara, kazala je da je Ambasada počastvovana da podrži taj događaj u okviru njihovog programa vladavine prava u Crnoj Gori.

"Svaki dan donosi drugačiji izazov za tužioce, koji moraju da izjednače svoje znanje zakona sa jednakom količinom hrabrosti i otpora. Zajedno, tražite pravdu protiv svih oblika kriminala. Vi činite naše društvo boljim i sigurnijim“, istakla je Uehara.

Ona je podsjetila da je potpredsjednik SAD Majk Pens tokom posjete Crnoj Gori rekao da ona i druge države u regionu treba da se bave korupcijom i izgrade odgovorne i transparentne vlade koje će ispuniti najveće težnje građana.

"Kao tužioci, vi igrate ključnu ulogu u tim naporima“, poručila je Uehara. Kako je navela, “borba protiv kriminala zahtijeva stalnu budnost, posebno u doba sajber kriminala i međunarodno povezanih kriminalnih grupa”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG