Linkovi

Izbegnuta blokada sudske vlasti u Crnoj Gori


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim je spriječena blokada rada Sudskog savjeta, pa time i sudske vlasti u Crnoj Gori. Izmjenama zakona predviđeno je da će članovima Sudskog savjeta biti produžen mandat do izbora novog sastava, što su predstavnici opozicije ocijenili kao udar na ustavni poredak države

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, na početku sjednice u utorak, pozvao je poslanike da zajedno pokažu “odgovornost, profesionalni integritet i demokratsku zrelost” kako bi Skupština izabrala četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, čime bi prestala potreba za deblokirajućim mehanizmom.

„Ukoliko to ne bude slučaj poslužićemo se svi zajedno principom – nužda zakon mijenja“, najavio je već na startu sjednice Pažin.

Poslanici su raspravljali o Predlogu izmjena Zakona o Sudskog savjetu i sudijama kojim je predviđeno da mandat članovima Sudskog savjeta bude produžen do izbora novog sastava, kako ne bi došlo do potpune blokade sudske vlasti u Crnoj Gori. Naime, Ustav predviđa dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu glasova u parlamentu za izbor članova Sudskog savjeta, a postojeći odnos snaga u Skupštini, samo u teoriji nudi takav mogući ishod glasanja.

Pažin je kazao da je Vlada zatražila od Venecijanske komisije mišljenje, koje je, kaže, potvrdilo stav da je deblokirajući mehanizam koji je Vlada predložila, izmjenama zakona o Sudskom savjetu, u skladu sa crnogorskim Ustavom.

Iako pravnicima nelogično, rješenje po kojim bi se zakonom spriječilo da ustavna norma onemogući izbor članova Sudskog savjeta, obrazloženo je time da je “riječ o mandatu institucije, a ne o mandatu članova Sudskog savjeta”.

„Prema preporukama VK, ne odriče se mogućnost da ponovo bude izbaran sadašnji predsjednik Sudskog savjeta, kao vršilac dužnosti predsjednika Sudskog savjeta“, kazao je Pažin – sve to kako pravni sistem ne bi bio blokiran, a posljedice nesagledive.

Prema ovakvom rješenju rezervisan je bio i dosadašnji predsjednik Sudskog savjeta, ali i predsjednica Vrhovnog suda.

Poslanici opozicije, iznijeli su niz zamjerki ovakvom rješenju – od onoga da im mišljenje VK nije uručeno pismeno, sve do toga da je “suspendovan Ustav", kao i da ovakvo rješenje "ima sve elemente državnog udara".

XS
SM
MD
LG