Linkovi

Pažin: CG nedvosmisleno posvećena poštovanju ljudskih prava


Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin (gov.me)

Crnogorski ministar pravde saopštio je u ponedeljak da je Crna Gora nedvosmisleno posvećena najvišim vrijednostima demokratije, uključujući i poštovanje međunarodnih dokumenata u oblasti ljudskih prava, prenose lokalni mediji.

Predstavljajući u Ženevi Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u državama članicama UN, Pažin je rekao da Crna Gora teži snaženju političkog, društvenog i ekonomskog okruženja, koje pruža i garantuje preduslove za slobodno uživanje ljudskih prava, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

On je kazao da izvještaj daje prikaz ostvarenog napretka Crne Gore, ali i izazova i obaveza na planu daljeg jačanja sistema zaštite i poštovanja ljudskih prava I sloboda, prenosi državna radio-televizija.

“Izvještaj je ujedno i jasan pokazatelj nedvosmislene posvećenosti Crne Gore najvišim vrijednostima demokratije i principima i standardima sadržanim u Povelji UN, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i međunarodnim pravnim dokumentima u oblasti ljudskih prava”, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ugovorna strana gotovo svih međunarodnopravnih instrumenata u oblasti ljudskih prava i, uprkos maloj administraciji, redovno izvještava o njihovom sprovođenju.

"Kao rezultat sprovođenja sveobuhvatnih reformi u zemlji i usvajanja standarda u relevantnim oblastima, Crna Gora je 2017. godine postala članica NATO", rekao je prvi čovjek crnogorskog pravosuđa.

Pažin je istakao da je Crna Gora istovremeno ostvarila i dobar rezultat na polju evropske integracije, ocjenjujući da će "nastavak reformi biti ključan za postepeno zaokruživanje pregovaračkog procesa i ispunjavanje EU i UN standarda na putu ka punopravnom članstvu u EU".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG