Linkovi

Pažin: Život u CG ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti EU


Potpredjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin (Foto: AP)
Potpredjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin (Foto: AP)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin izjavio je da “život u Crnoj Gori ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti EU” i da paralelno sa “legitimnim procesom razmatranja efikasnijeg funkcionisanja Unije” treba da bude nastavljen i proces evropske integracije Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade.

“Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo, pa to ne očekujemo ni ovoga puta”, rekao je crnogorski ministar pravde i naglasio da “istrajno suštinski radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju evropska pravila i standardi”.

On je istakao da od evropskih partnera očekuje da prepoznaju i vrednuju realan napredak, koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima.

“U najvišem interesu Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji, već prije svega da što prije bude interno spremna za članstvo, ispunjavajući prethodno sve kriterijume, naročito u oblasti vladavine prava, koja je temelj i preduslov evropskog kvaliteta života”, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore, tokom sastanka sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, zemalja članica EU i evropskih institucija, koji Svjetski ekonomski forum organizuje u Ženevi, pod nazivom “Strateški dijalog za Zapadni Balkan”.

Govoreći o rezervisanom stavu u pogledu politike proširenja EU, prevashodno Francuske, Pažin je ocijenio legitimnim razmatranje efikasnijeg načina funkcionisanja same Unije, dodajući međutim da "život u Crnoj Gori i našem regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti Evropske unije".

Prema njegovoj ocjeni, u zajedničkom interesu Evropske unije i Zapadnog Balkana je da paralelno sa tim procesom (razmatranja efikasnijeg načina funkcionisanja same Unije) bude nastavljen i proces evropske integracije našeg regiona.

“Naglasio je da bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populističkih snaga u okviru pojedinih političkih struktura u državi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan države”, navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Vlade.

On je dodao da ideje o kojima se govori u posljednje vrijeme u kontekstu reforme pregovaračkog okvira, kao što je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstajaju održivo rješenje, imajući u vidu utvrđene principe međunarodnog prava i već usvojene pregovaračke pozicije Evropske unije i Crne Gore, koje su 2012. godine odobrene od strane svih država članica EU.

“Potpredsjednik Vlade je naglasio značajnu ulogu koju u promociji evropskih vrijednosti ima Njemačka, kao i druge partnerske države, među kojima posebno SAD”, saopštili su iz Vlade, navodeći da je Pažin “posebno izrazio zahvalnost za podršku evropskoj integraciji Crne Gore od država članica Višegradske grupe, čiji su visoki predstavnici takođe prisustvovali sastanku”.

Pažin je ocijenio da je dosadašnji njemački princip evrointegracije “strogo, ali pravično” davao konkretne rezultate i da to može biti način nastavka odnosa Evropske unije i prema ostalim državama aspirantima za članstvo u EU, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG