Linkovi

Bilčik: Bez dijaloga i kompromisa nema Evrope za Crnu Goru


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na onlajn konferenciji za medije u Evropskom parlamentu, 25. marta 2021. (Foto: VoA, skrinšot)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na onlajn konferenciji za medije u Evropskom parlamentu, 25. marta 2021. (Foto: VoA, skrinšot)

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik poručio je u ponedjeljak da je dijalog ključni lijek za mnoge političke bolesti i da bez kompromisa “nema Evrope za Crnu Goru”.

Obraćajući se prisutnima na Skupštini gradjana u plenarnoj sali crnogorskog parlamenta u Podgorici, Bilčik je istakao da se Crna Gora sada suočava sa egzistencijalnim vremenima i “sa tim koliko je teško naći balans između zdravog političkog konflikta i jako potrebnog kompromisa”.

“Ja znam da je upravljanje konfliktima ogroman izazov. Svi smo ponosni na svoje ideje i ne želimo da ih se odreknemo. Stoga se bavimo politikom”, rekao je Bilčik i dodao da je dijalog jedini način da se svoje ideje brane i da se ne nameću drugima.

On je rekao da je “dijalog ključni lijek za mnoge političke bolesti u Crnoj Gori danas”, te da to nije samo njegovo mišljenje, već činjenica koju pokazuju brojke u Skupštini.

Bilčik je apelovao na poslanike u crnogorskom parlamentu da razgovaraju o svim pitanjima kako bi pomogli zemlji da krene naprijed.

“Ja vas molim da sjednete i da razgovarate o svim pitanjima, a da na kraju dođete do dogovora koji će pomoći vašoj zemlji i da krenete naprijed. Nema Evrope za Crnu Goru ako nema dijaloga i kompromisa”, naglasio je Bilčik.

Prema njegovoj ocjeni, “istorija nas je naučila da na Balkanu svaki pokušaj da se nametne ili ukloni neki identitet može uzrokovati kolaps u regionu”.

"Ako ostanete lojalni dijalogu i pluralizmu možete računati na našu punu podršku i uskoro ćete se pridružiti EU. Evropska unija jeste budućnost Crne Gore i siguran sam da ćemo uskoro sa nekima od vas sjedjeti u Evropskom parlamentu", kazao je Bilčik.

Bilčik je ocijenio i da je crnogorska Skupština srce demokratije u zemlji, navodeći da su se 53 slučajno izabrana građanina imala trodnevne sastanke u Podgorici “kako bi razgovarali o korupciji kao o pitanju koje je veoma važno za budućnost ove zemlje”.

“Ovi građani usvojili su listu preporuka velikom većinom. Imaćemo priliku da ih čujemo danas”, rekao je on i dodao da je “društvo u Crnoj Gori zrelije nego što neki misle” i da “ljudi ove zemlje razumiju značaj dijaloga za budućnost”.

Skupština građana je “inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika, a Crna Gora je prva država van Evropske unije koja će na ovaj način neposredno uključiti građane u svoj rad”, piše na sajtu Skupštine.

Prema najavi, ovaj događaj okuplja poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore, poslanike Evropskog parlamenta, predstavnike građana, nevladine organizacije koje učestvuju u projektu i inostrane stručnjake iz oblasti deliberativne demokratije.

XS
SM
MD
LG