Linkovi

CEDEM: Svaki treći ispitanik nezadovoljan radom Vlade Crne Gore


CEDEM predstavlja Istraživanje političkog javnog mnjenja (Foto: VOA)
CEDEM predstavlja Istraživanje političkog javnog mnjenja (Foto: VOA)

Istraživanje političkog javnog mnjenja koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava, od 01. do 11. decembra 2021., pokazalo je da je “svaki treći ispitanik, odnosno 33,1 odsto, veoma nezadovoljan radom aktuelne Vlade.

Direktorica te organizacije Milena Bešić kazala je, na konferenciji za novinare da je “pad vidljiv i u odnosu na prethodno mjerenje prije pola godine”, te da je “ovo i najniža ocjena rada Vlade otkad se mjerenja rade”.

Na pitanje da li ste zadovoljni učinkom Vlade Zdravka Krivokapića, 22,5 odsto ispitanika je saopštilo da nema stav, 21,1 procenat je kazalo da su uglavnom nezadovoljni, a samo 5,1odsto ispitanika navodi da su zadovoljni radom aktuelne Vlade.

Kada je posrijedi stav o programima ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, Maršalov plan, Evropa sad i Crna Gora odmah, “44 odsto ispitanika se izjasnilo da ih podržava bezuslovno, a 15,3 odsto smatra da plan nije realan i da predstavlja samo propagandu”.

Istraživanje u kojem je učestvovalo ukupno 1022 ispitanika, takođe, pokazuje da “46,8 odsto ispitanika smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, dok svaki četvrti ispitanik, 24,6 odsto, vjeruje da je zemlja na pravom putu”.

Prema istraživanju CEDEM-a, ukoliko bi parlamentarni izbori bili naredne nedjelje, “za Demokratsku partiju socijalista glasalo bi 30,5 odsto građana, za Demokratski front 20,4 odsto, za Demokrate 19,3 procenta, Građanski pokret URA podržalo bi 6,2 odsto ispitanika, Bošnjačku stranku 6,1 odsto, Socijaldemokratsku partiju 4,3 odsto. Ispod cenzusa bi bili Socijalistička narodna partija sa 2,9 odsto podrške, Socijaldemokrate 2,4 odsto, isto toliko i Albanska alternativa, a Ujedinjenu Crnu Goru podržalo bi dva odsto ispitanika.”

Ocjenjivanje od 1 do 5 pokazalo je da je najbolje ocijenjen političar predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, koji je dobio ocjenu 2,5, slijedi predajednik države Milo Đukanović 2,35, dok je na trećem mjestu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sa ocjenom 2,23. Premijer Zdravko Krivokapić dobio je ocjenu 2,19.

Na pitanje da li je potrebno raspisati vanredne parlamentarne izbore,31,7 odsto ispitanika kazalo je da ih treba organizovati što je prije moguće,a 26,2 odsto navodi da ih ne bi trebalo raspisivati”.

Bešić je kazala da je “58,5 odsto ispitanika saopštilo da bi bi na izborima danas glasali na isti način, dok bi 12,5 odsto glasalo na drugačiji način”.

Članstvo Crne Gore u EU, prema rezultatima istraživanja, podržava 71 odsto ispitanika, a članstvo u NATO 46 odsto ispitanika.

Jedno od pitanja u istraživanju bilo je i kako bi se ispitanici izjasnili etnički odnosno nacionalno ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis.

Podaci govore da bi se “44,7 izjasnilo kao Crnogorci, 33 odsto kao Srbi, 7,9 odsto kao Bošnjaci, 4,6 odsto kao Albanci, dok bi se kao muslimani izjasnilo 5,1 odsto ispitanika”.

Iz CEDEM-a su saopštili da “stanardna statističkagreška mjerenja iznosi +/-3.1odsto za pojave sa incidencom od 50 procenata sa intervalom poverenja od 95 odsto.

XS
SM
MD
LG