Linkovi

Picula: Napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala ograničen


Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru (Foto: RSE/Midhat Poturović)
Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru (Foto: RSE/Midhat Poturović)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula u Evropskom parlamentu predstavio je izvještaj tog tijela o napretku Crne Gore. On je kazao da je “Crna Gora predvodnik politike proširenja u praksi i da se to ne smije zanemariti”.

Picula je, kako prenose crnogorski mediji, rekao da su “prošlogodišnja dešavanja u Crnoj Gori obilježile političke blokade i stagnacija na evropskom putu”.

"Deset godina pregovaranja, ali nijedno poglavlje nije zatvoreno pet godina", rekao je Picula.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, najdalje odmakla na EU putu i otvorila sva poglavlja, kao i da 80 posto građana podržava ulazak u EU.

On je, takođe, saopštio da je za ispunjavanje mjerila poglavlja 23 i 24 potreban pregovarački tim, jer “u prethodnom periodu pregovaračka struktura nije bila funkcionalna.

Ponovio je stavke iz izvještaja u kojima se navodi da nije bilo napretka u pravosuđu, kao i da je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala bio ograničen.

Picula je podsjetio i na direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na događanja u državi.

"Najodgovornijima za proces želim puno uspjeha kako bismo Crnogorke i Crnogorke ubrzo mogli poizdraviti kao članove Evropske unije", kazao je Picula, prenosi RTCG

XS
SM
MD
LG