Linkovi

MVP Crne Gore: Zabrana preleta aviona Lavrova usaglašena sa politikom EU


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore: "Odluka u skladu sa sankcijama".
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore: "Odluka u skladu sa sankcijama".

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da, imajući u vidu da se Podgorica 100 odsto usaglašava sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih aviona preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima u koje ne spada prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Lavrov je u Beogradu trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je posjeta otkazana nakon što su tri države članice NATO-a zatvorile vazdušni prostor za let aviona ruskog šefa diplomatije.

Vlada Crne Gore je, kako se podsjeća u saopštenju, na sjednici početkom aprila usvojila izmjene i dopune Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije iz 2014. godine, s obzirom na agresiju Rusije kojom se destabilizuje situacija u Ukrajini, a saglasno Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama.

"U Skladu sa ovom Odlukom (o uvođenju sankcija Rusiji), a imajući u vidu da se Crna Gora 100% usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nijesu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju", istakli su u Ministarstvu.

U obrazloženju se navodi da je Odlukom regulisano pitanje (zabrana) slijetanja, polijetanja i preleta vazduhoplova preko teritorije Crne Gore. Prema odredbama odluke, svim letjelicama kojima upravljaju ruski vazdušni prevoznici, te za bilo koji vazduhoplov registrovan u Rusiji ili za vazduhoplove koji nijesu registrovani u Rusiji, a koji su u vlasništvu ili zakupu bilo kojeg ruskog fizičkog ili pravnog lica, uskraćuje odobrenje za slijetanje na teritoriju Crne Gore, polijetanje sa ili prelijetanje”.

Zabrana se ne primenjuje u slučaju prisilnog slijetanja ili prisilnog prelijetanja, objašnjava crnogorsko MVPz. Takođe se dodaje da nadležni organi mogu da odobre slijetanje vazduhoplova, polijetanje ili prelijetanje preko teritorije Crne Gore ako se utvrdi da je to potrebno u humanitarne svrhe.

U saopštenju se ističe i da Generalni direktorat za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova pojedinačno razmatra svaki zahtjev za prelet". U MVP-u kažu da se pridruživanjem restriktivnim mjerama EU i njihovim sprovođenjem “ne dovode u pitanje diplomatski odnosi između dvije zemlje”.

Kremlj je potez Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije, koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova, okarakterisao kao "neprijateljski čin" i saopštio da "takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme".

XS
SM
MD
LG