Linkovi

Pet godina članstva Crne Gore u NATO: “Jedna od najmudrijih odluka u istoriji”


Crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić govori na prijemu povodom pete godišnjice članstva Crne Gore u NATO (Foto: VOA)
Crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić govori na prijemu povodom pete godišnjice članstva Crne Gore u NATO (Foto: VOA)

Ministri vanjskih poslova i odbrane Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević ocijenili su u ponedjeljak na svečanosti povodom pete godišnjice prijema Crne Gore u NATO da je to bila jedna od najboljih odluka u istoriji zemlje.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević rekao je da današnji geopolitički kontekst potvrđuje ispravnost odluke da se pristupi NATO-u, te da su te odluke bile i vizionarske i ispravne, uprkos svim izazovima.

"Crna Gora je svoju slobodu i nezavisnost kroz istoriju skupo plaćala. Moderno vrijeme iziskivalo je više mudrosti nego oružja. Duboko sam uvjeren da je članstvo u NATO bila jedna od najboljih i najmudrijih odluka crnogorske zvanične politike", rekao je Konjević na svečanom prijemu i ukazao na benefite članstva.

"Naš vazdušni prostor štićen je kroz NATO misiju „Air Policing“-a, koju obavljaju saveznice Republika Grčka i Republika Italija. Kadeti i pripadnici Vojske Crne Gore obrazuju se i usavršavaju na prestižnim vojnim akademijama i odbrambenim koledžima zemalja članica Alijanse. Tamo stiču znanja i vještine, ali i uče kako se služi uniformi i svojoj državi. Sa njima, ali i onima koji će ubuduće biti dio tog procesa, budućnost Crne Gore je sigurna", naveo je Konjević.

Ministar Konjević kaže da Crna Gora "razmjenjuje sa saveznicima iskustava i informacije od ključnog značaja za bezbjednost i odbranu”.

“U petogodišnjem periodu za nama, sa svih relevantnih NATO adresa stizale su poruke koje nedvosmisleno ukazuju da nas saveznici smatraju pouzdanom članicom . Ali procesi reforme i transformacije su konstantni i neophodni kako bi sistem bezbjednosti i odbrane išao u korak sa savremenim izazovima ", naveo je Konjević.

"Od februara svjedočimo brutalnom narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Ruske Federacije, uz užasnu destrukciju i gubljenje ljudskih života. Rat na evropskom tlu izmijenio je bezbjednosnu, dijelom političku i ekonomsku arhitekturu Evrope. Koncept kolektivne odbrane na kojem se, između ostalog, zasniva NATO doktrina, u današnje je vrijeme jedini koji predstavlja sigurnu zaštitu za male zemlje, kao što je naša", rekao je Konjević i naglasio da "bezbjednost nikada nije imala višu cijenu”.

Pet godina od prijema Crne Gore u NATO
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Naši vojnici će učestvovati i dalje u NATO, EU i UN vođenim međunarodnim misijama i operacijama. Doprinosimo jačanju prisustva Alijanse na njenom istočnom krilu. Ostajemo prisutni u regionalnim inicijativama i forumima, apostrofirajući i na taj način znacaj regionalne saradnje, ali i promovisanja evroatlantske budućnosti cijelog Zapadnog Balkana. U Alijansi se zalažemo za princip otvorenih vrata", kazao je Konjević.

Krivokapić: Sa Ukrajinom žele da naprave ono što se desilo u CG 1918.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je pet godina u milijenskom trajanju Crne Gore samo tren, ali dokaz da smo na pravom putu. Crna Gora je, kako navodi Krivokapić, “uspjela da stopi religije, kulture i nacije u svom trajanju”.

"I NATO je pokazao moć trajanja u svoje 73 godine. Obezbijeđeno je 70 godina stabilnosti i prosperiteta za sve svoje članice. Neprijatelji će prije napasti ako znaju da niste spremni da branite svoje slobodu. Desilo se to u Ukrajini”, naveo je Krivokapić. i naglasio da “ne može biti pomirenja sa onima koji hoće agresiju i ukidanje i aneksiju Ukrajine, kao što se to Crnoj Gori desilo 1918.”

"Sa njima pomirenja nema ni u NATO ni u Crnoj Gori. Crna Gora evroatlanskoj zajednici donosila stapanje istoka i zapada. Jedna je Crna Gora u sva tri svoja državna naziva. Neka je vječna Crna Gora, slava Ukrajini", poručio je Krivokapić.

Abazović: I najveći skeptici svjesni da je odluka Crne Gore da bude dio NATO-a bila ispravna

Premijer Dritan Abazović novinarima je na svečanosti povodom obilježavanja pet godina od pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi kazao da su “sada i najveći skeptici svjesni da je odluka Crne Gore da bude dio NATO-a bila ispravna “.

Crna Gora može da se osjeća mnogo komotnije nego što bi to bio slučaj da nismo članica Alijanse”, rekao je Abazović.Premijer smatra da se “sada značajno smanjuje broj onih koji misle da Crna Gora treba da bude neopredijeljena ili da sama gradi svoj sistem odbrane”.

Komentarišuči zabranu leta aviona ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova iznad Crne Gore, koji je trebalo da putuje u službenu posjetu Srbiji, Abazović je kazao da svi u Vladi, odnosno sva ministarstva imaju svoje nadležnosti.

“Uveli smo sankcije Rusiji i tu nema nejasnoća. Doći će vrijeme kada ćemo suspendovati sankcije i tada će svi moći da lete iznad Crne Gore”, rekao je Abazović i dodao da je “postupanje Vlade Crne Gore identično zemljama koje su uvele sankcije”.

XS
SM
MD
LG