Linkovi

Izvještaj: Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti usklađene sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji


ARHIVA: Zastave EU ispred sedišta u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Zvaničnici u Briselu saopštili su u ponedjeljak da su se Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti uskladile sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji.

U izvještaju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, Žozepa Borelja, objavljenom na sajtu Savjeta EU, navodi se da je “ruska ničim izazvana agresija protiv Ukrajine snažno odjeknula širom regiona”.

“Međutim, dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU nastavljen je i svi partneri sa Zapadnog Balkana su se uskladili sa stavom EU tokom glasanja o rezolucijama Generalne skupštine UN (UNGA) kojima se osuđuju invazija Rusije i njen humanitarni efekat. Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti su se uskladile sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji", piše u izvještaju.

Visoki predstavnik EU u dokumentu navodi da je “ruska invazija na Ukrajinu dramatično promijenila geopolitički kontekst zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU”, a “agresorski rat Rusije dovodi u pitanje univerzalne principe suverene jednakosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i takođe ima ozbiljne posljedice širom svijeta”.

“Štaviše, ruska invazija je pogodila svijet u vrijeme kada se zemlje još oporavljaju od ekonomskih i društvenih efekata pandemije kovida, zbog čega su mnoge od njih bile duboko ranjive”, piše u izvještaju i dodaje da “sve snažnija, ambicioznija i autoritarnija Kina doprinosi globalnim tenzijama”.

“Odbijanje Kine da osudi rat Rusije protiv Ukrajine rizikuje novu geopolitičku polarizaciju, što bi moglo dovesti do dalje fragmentacije i slabljenja multilateralnog poretka zasnovanog na pravilima i ozbiljno narušiti međunarodnu saradnju", piše u dokumentu EU.

Izvještaj navodi i da to “uključuje oblasti koje su ključne za ljudsku bezbjednost kao što su klimatske promjene, nuklearno neproliferacija, upravljanje globalnim zajedničkim dobrima i migracije”.

EU u dokumentu navodi da nastavlja sa snažnim fokusom na unaprjedjenje evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, kao geopolitičkog prioriteta.

Abazović: Crna Gora podržava politiku otvorenih vrata NATO i aplikaciju Finske

Crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio je u ponedjeljak, nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Finske Sane Marin u Podgorici, da Crna Gora podržava aplikaciju Finske za članstvo u NATO, navodeći da se Podgorica zalaže za politiku otvorenih vrata Alijanse.

„Finska može da računa na podršku Crne Gore. Radujemo se što će još dvije države ojačati NATO“, naveo je Abazović i dodao da očekuje podršku Finske za članstvo Crne Gore u EU.

„Objasnili smo da je to naš prioritet. Ako ispunimo naše domaće zadatke, očekujemo da Finska i ostale države EU podrže Crnu Goru“, rekao je Abazović.

Marin: Vodimo diskusiju sa Turskom, vjerujemo da nema prepreka

Finska premijerka Sana Marin rekla je da su odnose dvije države “veoma dobri” i da je “prioritet produbljivanje integracija”.

„Spremni smo da podržimo zatvaranje poglavlja vaše države ako se ispune uslovi“, kazala je ona i zahvalila na podršci Crne Gore članstvu Finske u NATO-u.

Odgovarajući na pitanje novinara strahuje li da bi Turska mogla da stavi veto na ulazak Finske u NATO, Marin je odgovorila da ta država i Švedska vode diskusiju sa Turskom, kao i da se nada da će se situacija riješiti prije sastanka u Madridu krajem mjeseca.

„Postoji zabrinutost. Ali mi mislimo da o tim pitanjima koje je Turska pokrenula nema prepreke“, rekla je Marin.

XS
SM
MD
LG