Linkovi

Selaković potvrdio da putuje u Moskvu


Selaković i Lavrov, arhivska fotografija

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potvrdio je da je prihvatio poziv ruskog ministra Sergeja Lavrova da poseti Moskvu, prenosi Fonet.

Poseta ruskog šefa diplomatije Srbiji otkazana je u ponedeljak, nakon što Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija nisu htele da propuste prelet Lavrovljevog aviona. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je potom najavio da se priprema poseta Selakovića Moskvi.

Selaković je u jutarnjem programu TV Pink rekao da za sada ne može govori o datumu posete Moskvi, i podsetio da je Lavrov danas u poseti Turskoj.

"Videćete da više niko u inostranoj javnosti neće govoriti o tome šta se desilo u kada je reč o zabrani preleta, a moći ćete da vidite i da je dozvoljeno da Lavrov ode u članicu NATO i kandidata za prijem u EU, tako da je verovatno neka druga vrsta problema prisutna kada je u Srbiji reč", ocenio je Selaković.

On je naveo da će termin posete Moskvi biti "dogovoren naknadno".

"Sve teme će biti od značaja za srpsko-ruske odnose, ali ono što je važno je da je Srbija zemlja posvećena dijalogu koji je lekovit i rešava probleme, i to dijalogu sa svima, a naročito sa prijateljima, a odluke donosi kao samostalna zemlja", rekao je Selaković.

Srpski ministar je podsetio da u Beograd dolazi nemački kancelar Olaf Šolc i da ne donosi "lepe i lake poruke".

"Nemačka ne menja lako svoj spoljnopolitički kurs, ali je činjenica da smo kao država uspeli da pokažemo da smo stub očuvanja mira i stabilnosti u regionu, i to je prepoznala pre svega nemačka privreda. Za nas je od suštinskog značaja da su razgovori sa Nemačkom i uspeh u tim razgovorima ono što Srbiji donosi određenu vrstu napretka u evrointegracijama", rekao je Selaković.

Selaković je rekao da se "evropska agenda u Srbiji ne dovodi u pitanje i konstatovao je da je regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" počela da daje rezultate, iako je "najnapadanija inicijativa".

Forum Otvoreni Balkan održava se u sredu u Ohridu, sem predstavnika Srbije, Severne Makedonije i Albanije - koje su članice inicijative - učestvovaće i predstavnici CG i BiH, u statusu posmatrača.

XS
SM
MD
LG