Linkovi

Vučić nezadovoljan zbog okolnosti otkazivanja posete Lavrova i "histerije prema Srbiji"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom (Fonet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Radio-televiziju Srbije povodom otkazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je "nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju."

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vučić je rekao da nije iznenađen ishodom, ali je nezadovoljan sveukupnom atmosferom, te da dugo nije video "takvu histeriju prema Srbiji."

"Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije", rekao je Vučić.

Dodao je da sama zabrana preleta aviona ruskog šefa diplomatije nije preveliko iznenađenje ali da je problem u "malim zemljama, koje vide da Rusiji ne mogu ništa, pa onda hoće da se iživljavaju na Srbiji".

"Ne mislim na Amerikance, nego na neke manje. Ne mogu Rusiji ništa, pa onda hajde da se iživljavamo na Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske, rekao je Vučić i postavio pitanje kako je nekim ljudima iz EU dozvoljeno da idu u posetu kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić se u ponedeljak ujutru sastao sa ruskim ambasadorom u Srbiji, Aleksadrom Bocan Harčenkom, nakon što su mediji preneli navode iz Kremlja da je poseta ruskog šefa diplomatije Srbiji otkazana. Sergej Lavrov je trebalo da poseti Srbiju 6. i 7. juna, ali je poseta navodno otkazana jer su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija odbile da otvore vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije posle sastanka navodi se da je Bocan Harčenko obavestio Vučića o razlozima otkazivanja posete Lavrova.

"Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da je ministar Lavrov onemogućen da dođe, jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, uručivši predsedniku Vučiću odgovarajuće dokumente. Takođe je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova" i da je istakao da će "Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti".

Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o brojnim temama iz bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, konstatujući neophodnost detaljnijih razgovora na svim nivoima, piše u saopštenju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su susedi Srbije zatvorili vazdušni prostor, a prethodno su mediji preneli da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora odlučile da ne dopuste prelet aviona u kojem je Lavrov.

"To je još jedan zatvoren kanal komunikacije", rekla je Zaharova.

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov, prenosi Fonet.

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Kremlj je prošle sedmice najavio posetu Lavrova Beogradu 6. i 7. juna, a portparolka ruskog ministarstva poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomatije sastati s predsednikom Srbije, ministrom spoljnih poslova, predsednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

XS
SM
MD
LG