Linkovi

Montenegro erlajns obustavio letove, pilot iscrtao srce na nebu


"Srce na nebu" (Foto: Montenegro Airlines)
"Srce na nebu" (Foto: Montenegro Airlines)

Montenegro erlajns (MA) saopštio je da od subote u cjelosti obustavlja planirani saobraćaj, nakon što je ranije ove nedjelje Vlada Crne Gore donijela odluku da ugasi kompaniju.

MA u saopštenju navodi da su u kompaniji, usljed novonastale situacije i odluke Vlade Crne Gore da u daljem periodu ne podrži postojanje ove avio-kompanije, koja negativno utiče na bezbjednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procijenili da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro erlajns ne može da prihvati.

Oni su se oglasili povodom tvrdnji da kompanija od 2016. godine nije vršila uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i istakli da u prilog istini ide činjenica "da je u 2020. godini MA izvršio uplatu Poreskoj upravi po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 10.813.169,72 eura".


"U veoma otežanim okolnostima MA je preduzeo sve moguće korake da smanji dugovanja po ovom osnovu i iz sopstvenih sredstava izvršio uplatu u iznosu od 813.169,72 eura za poreze i doprinose. Takođe, u periodu dok se Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva primjenjivao, pridržavajući se Zakona, izvršena je uplata za poreze i doprinose na zarade zaposlenih u iznosu od 10.000.000,00 eura”, navodi MA.

Iz kompanije su podsjetili i na činjenicu da je MA do septembra 2020. godine redovno izvršio sve uplate prema Aerodromima Crne Gore na ime pruženih usluga za obavljanje letačkih operacija tokom tog perioda 2020. godine.

“Naša obaveza je bila da učinimo sve da sačuvamo kompaniju i njene resurse, u uslovima nezapamćene krize i odsustva primjene već donešenog Zakona. Uz sve probleme, uspijevali smo do sada", dodali su iz MA.

Oni su se zahvalili putnicima za godine povjerenja i izvinili se svima kojima će ova odluka o radu MA narednih dana i sedmica pričiniti probleme u organizaciji putovanja koja jesu ili planiraju da započnu.

Srce na nebu iznad Crne Gore

Odluka Vlade Crne Gore da ugasi nacionalnu avio-kompaniju Montenegro Erlajns i danas izaziva brojne reakcije, a najviše pažnje je izazvao jedan od pilota kompanije koji je na jutrošnjem letu za Beograd u vazduhu “iscrtao” srce iznad Crne Gore.

Pilot Nikola Pavlićević, koji je u kompaniji proveo više od osam godina i u njoj stekao zvanje kapetana, na svom Fejsbuk profilu napisao je da je cijena goriva potrošenog za “srce na nebu” koštala 470 eura, a da je na tom letu potrošeno 700, te da je spreman sve to da plati iz svoga džepa.

"Ovo je bila čista emocija, isprovocirana današnjim brifingom, suzama i velikom ljubavlju prema kompaniji od strane posade i zaposlenih", napisao je Pavlićević. "Meni je velika čast što sam bio dio tima Montenegro Airlinesa koji je sa sigurnošću obavljao poslove profesionalno i bezbjedno. Neki kažu zatvor, neki 15.000 eura, naveo sam precizno koliko goriva i ljubavi je potrošeno danas, a ja sam spreman sve to da nadoknadim bilo kad. Kapetan sa najljepšeg leta u dosadašnjoj karijeri”.

Odluku Vlade da ugasi nacionalnu avio-kompaniju kritikovao je i bivši premijer Duško Marković, navodeći da, “dok gotovo sve evropske zemlje, zbog značaja za ekonomiju i dostupnost u uslovima pandemije i nezapamćene ekonomske krize spasavaju svoje avio prevoznike koji su čak i u privatnom vlasništvu, naša ekspertska pamet je olako i neozbiljno likvidirala državnu kompaniju, crnogorski brend”.

Marković je podsjetio da se radi o kompaniji koja samo u jednoj sezoni preveze više turista nego što Crna Gora ima stanovnika.

“Nažalost, ovo je odnos Vlade i prema stotinama porodica zaposlenih, a posebno prema pilotima i tehničkom osoblju kao najvećem resursu ove industrije, koji ćemo izgubiti trajno, iako smo u njih uložili desetine miliona eura", napisao je Marković na Tviteru.

Sličnog mišljenja je i bivši ministar saobraćaja Osman Nurković, koji smatra da je riječ o ishitrenoj i laičkoj odluci, te da će posljedice gašenja MA osjetiti građani, poslovni ljudi, kao i cijela privreda.

On je u izjavi za Pobjedu rekao da nije siguran da li je u pitanju neznanje ili neiskustvo u rukovođenju kompanijama poput Montenegro Erlajnsa, ili “još jedan dil na štetu države sa nekom od konkurentskih kompanija iz okruženja koja će imati ogromne benefite od gašenja MA”.

“Štogod da je u pitanju, za ovu kompaniju, turističku i ukupnu privredu Crne Gore, ovaj potez će ostaviti dugoročne posljedice”, smatra Nurković, ocjenjujući neshvatljivim da se pri donošenju odluke o gašenju MA ne ističe nijedna pozitivna činjenica iz poslovanja kompanije.

On je rekao da je u period od 2017. do 2019. Montenegro Erlajns ostvario prihod od oko 210 miliona eura i prevezao dva miliona putnika, navodeći da ne želi nikoga da abolira “od grešaka u rukovođenju kojih je sigurno bilo”.

“Sigurni smo da je mnogo više bilo pozitivnog, ali vrijeme će vrlo brzo pokazati pogubnost I posljedice ovako ishitreno donijete odluke”, rekao je Nurković i dodao da ima utisak “kao da je dobijen nalog da se sve ovo uradi naprečac, bez obzira na posljedice”.

Prvi crnogorski avio prevoznik u istoriji, Montenegro Erlajns, osnovan je 1994. godine, a prvi let sa natpisom kompanije izvršen je u maju 1997. godine na liniji Podgorica - Bari.

XS
SM
MD
LG