Linkovi

SDT: Uhapšene dvije osobe osumnjičene za planiranje ubistva novinarke Olivere Lakić


Olivera Lakić (u sredini) prima nagradu od prve dame SAD Melanije Tramp, dok pored nje stoji državni sekretar Majk Pompeo (Foto: VOA/Milena Đurđić)
Olivera Lakić (u sredini) prima nagradu od prve dame SAD Melanije Tramp, dok pored nje stoji državni sekretar Majk Pompeo (Foto: VOA/Milena Đurđić)

Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije Crne Gore saopštili su u petak da su uhapsili i procesiurali članove kriminalne grupe koja je planirala više ubistava, uključujući i ubistvo istraživačke novinarke Olivere Lakić, ranjene u napadu vatrenim oružjem u Podgorici 2018.

Specijalni državni tužilac Saša Čadjenović saopštio je novinarima da su juče uhapšene dvije osobe osumnjičene za planiranje ubistva novinarke, kao i da se ostali osumnjičeni nalaze u zatvoru.

Čadjenović je rekao da je djelovanje te kriminalne organizacije započeto tokom 2017. godine i nastavljeno nakon što su pojedini njeni pripadnici završili u zatvoru.

“Analizom dokaza utvrdjeno je da je O.L. praćena od strane nekoliko osoba prije nego što su joj nanijete tjelesne povrede u maju 2018. godine”, rekao je Čadjenović, navodeći da su na taj način prikupljali podaci o kretanju Olivere Lakić i odabir mjesta napada.

Tužioci su, pored ostalog, saopštili da je za ubistvo novinarke Lakić nudjena svota od 150.000 eura.

Čadjenović je rekao da je motiv za planiranje ubistva Lakić bio sprečavanje novinarke da istražuje kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore i njihove veze sa kriminalnim grupama iz regiona.

On je rekao da je ista kriminalna organizacija imala za cilj planiranje ubistava i prodaju narkotika, te da je odgovorna za pokušaj ubistva više osoba u Herceg Novom, postavljanjem mine “rasprskavajućeg umjerenog dejstva”.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je da je cjelokupni rad novinarke Lakić, “koja je sjajan novinar, motiv kriminalne grupe da planira njeno ubistvo”.

"Svi po malo vam zamjere, a onda se nađe neko ko vam je najviše zamjerio i odluči se da ovako nešto uradi", rekao je Katnić.

Početkom februara tužioci i policija saopštili su da su rasvijetlili napad na Lakić, koja je u maju 2018. hicem iz neposredne blizine ranjena u nogu ispred zgrade u kojoj stanuje, na jednom od najprometnijih bulevara glavnog grada.

Za ranjavanje novinarke tada je osumnjičen Filip Bešović, označen kao pripadnik te devetočlane kriminalne organizacije, dok su tužioci i policija slučaj povezali sa ubistvom osobe bliske jednom od zaraćenih kokainskih klanova.

“Pozdravljam hapšenje lica osumnjičenih za pokušaj ubistva naše cijenjene istraživačke novinarke Olivere Lakić, ali to neće značiti mnogo - sve dok se ne pronadju nalogodavci”, rekao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, navodeći da "politička volja, koje do sada nije bilo, konačno postoji". Zato, neka svako radi svoj dio posla”.

XS
SM
MD
LG