Linkovi

Pažin: Rusija i dalje ignoriše zahtjev za saslušanje Šišmakova


Ministar pravde Crne Gore, Zoran Pažin, rekao je u ponedeljak da ruski državni organi još uvijek nijesu odgovorili na zahtjev crnogorskog tužilaštva da prisustvuje saslušanju ruskog državljanina, Eduarda Šišmakova, optuženog da je bio "mozak" navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Pažin je podsjetio da je "zahtjev Specijalnog tužilaštva išao u tom pravcu da Šišmakov bude saslušan u Rusiji, uz prisustvo crnogorskih specijalnih tužilaca koji bi bili u prilici da glavnom optuženom postave i određena pitanja", prenose lokalni mediji.

"Međutim, odgovora nije bilo", rekao je Pažin i dodao da crnogorski nikakva saznanja što se dešavalo u slučaju lišavanja slobode još jednog osumnjičenog u slučaju pokušaja terorizma, crnogorskog državljanina Ananina Nina Nikića", uhapšenog u Rusiji na osnovu potjernice crnogorskog Interpola.

Glavni pretres u slučaju pokušaja terorizma zakazan je za 19. jun, a pored Šišmakova i drugog osumnjičenog Rusa, Vladimira Popova, crnogorskim organima nedostupni su i dvojica srpskih državljana, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, čije izručenje Crnoj Gori je odbila Srbija.

Prema navodima optužnice Specijalnog tužilaštva, koju je potvrdio Viši sud u Podgorici, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su, preko bivšeg srpskog bezbjednosnog zvaničnika, Bratislava Dikića, Ristića i Bogićevića navodno pokušali da organizuju grupu koja je trebalo da organizuje napad na institucije i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakova i Popova, koje glavni tužilac Milivoje Katnić smatra agentima ruske vojne obavještajne službe GRU, optužnica tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

XS
SM
MD
LG