Linkovi

Svjedok-saradnik: Prevrat pripremali ruski nacionalisti i lideri DF-a


ARHIVA - Hapšenje Bratislava Dikića, 17. oktobar 2016.
ARHIVA - Hapšenje Bratislava Dikića, 17. oktobar 2016.

Svjedok saradnik crnogorskog tužilaštva na suđenju grupi optuženih za planiranje državnog udara sa ciljem sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO, Aleksandar Sinđelić, saopštio je danas da nikada nije rekao da su u pokušaju prevrata učestvovali ruski zvaničnici, prenose lokalni mediji.

"Rekao sam da su učestvovali ruski nacionalisti i lideri DF-a", pojasnio je on, ponovo optužujući lidere crnogorske proruske koalicije da su krivci za propast plana o svrgavanju vladajuće partije bivšeg premijera Mila Đukanovića sa vlasti.

Odgovarajući na pitanje advokata odbrane odakle mu informacije da je Demokratski front izdao planove, Sinđelić je rekao da je “bio siguran da su to oni” jer je jedan od lidera te koalicije “javno izjavio”, u momentu kada je on kod sebe imao 100.000 eura, da je kod mene novac namijenjen za Bratislava Dikića da puca na narod, koji je platio Đukanović.

"Tada nijesam bio siguran da su svi lideri DF-a znali, kasnije mi je bilo jasno da su svi izdali", rekao je Sinđelić i predložio da sud provjeri njegove i novčanice lidera DF-a, jer su navodno istog porijekla. "Da je rađeno po planu mi ne bismo bili ovdje, niti bi se došlo do toga da se preko Kadirova daju pare muftiji.”

Novac je, prema Sinđeliću, bio namijenjen “nekom muftiji, da se podijeli novac muslimanima, kako bi napravili vladu sa DF-om,a svjedok saradnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva to je doživio kao “krpljenje grešaka” koje je napravio DF.

On je rekao da ne zna ko je iz crnogorskog sudstva i tužilaštva trebao da bude uhapšen, navodeći da je spisak postojao, te da bi za njegov sadržaj trebali da znaju lideri DF-a.

Reagujući na svjedočenje Sinđelića, optuženi opozicioni lideri, Andrija Mandić i Milan Knežević, uputili su svjedoku-saradniku niz uvreda, zbog čega je sutkinja Suzana Mugoša naredila da se udalje iz sudnice.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, pojasnio je na današnjem ročištu svoju raniju izjavu o umiješanosti ruskih specijalaca u planiranje puča, da nije rekao da to nijesu pripadnici (ruske vojne obavještajne službe) GRU-a, već da nije rekao da su to specijalne snage".

"Nismo govorili ruski specijalci, već komandosi. Ovdje se pokušava da se dovodi u vezu nešto što ja nisam pominjao. Ovo je krivični postupak, a ne teatar", rekao je Katnić.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma obuhvaćeno je četrnaest osoba, uključujući dvojicu Rusa - navodnih umova pokušaja prevrata.

XS
SM
MD
LG