Linkovi

Darmanović: Rusija štiti Šišmakova i Popova


Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017.
Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017.

Šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, rekao je danas da dvojica Rusa i jedan Crnogorac, optuženi za pokušaj državnog udara 2016. imaju zaštitu zvanične Moskve, prenosi RTCG.

Komentarišući navode iz odgovora ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na pismo lidera partije Rodina, Alekseja Žuravljova, o tome kakve mjere Moskva preduzima za zaštitu i povratak u Rusiju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, Darmanović je rekao da to samo svjedoči da obnavljanje odnosa Crne Gore i Rusije ne ide lako.

"O tome koliko su tačne te izjave s jedne strane reći će sud u Crnoj Gori koji razmatra taj slučaj”, rekao je Darmanović, odgovarajući na optužbe Lavrova da je slučaj "državni udar" politička narudžba. “Što se tiče nas, mi znamo što se zbilo.”

On je, međutim, rekao da je drugo pitanje da li će se na sudu to dokazati i u kojoj mjeri, podsjećajući da je sud odvojen od politike.

“Što se tiče istinitosti tih izjava, možemo da kažemo da su tačne otprilike isto onoliko koliko je bila i tvrdnja da nikada nije bilo ruskih vojnika na Krimu", navodi Darmanović.

On smatra i da ruski državljani Šišmakov i Popov, kao i crnogorski Ananije Nikić, imaju zaštitu Moskve, podsjećajući da su oni prvo “izvučeni iz Beograda, a potom nije dozvoljeno našem tužiocu da pođe u Moskvu da ih ispita".

"Tako da opstrukcije pravde postoje na značajnom nivou, isto kao i politički azil za Nikića", kazao je Darmanović, ocjenjujući da je jasno da postoji izvjesna bojazan što bi Šišmakov, Popov i Nikić mogli reći o onome što se događalo u Crnoj Gori na dan izbora 16. oktobra 2016. "Mi ne sumnjamo da će oni uživati zaštitu i to je prosto bilo za očekivati”.

On je naveo da, nezavisno od toga hoće li dvojica navodnih ruskih agenata i prevodilac Demokratskog fronta, Ananije Nikić, uživati zaštitu Moskve, “vjerujemo da će pravda, ovakva ili onakva, biti sprovedena, u zavisnosti od toga što utvrdi sud”.

“Da li će Rusija ikada u tome sarađivati, to nije pitanje za nas", ističe Darmanović u izjavi Radiju Crne Gore.

Lavrov je nedavno, u odgovoru na pismo Žuravljova, saopštio da, prema podacima koje posjeduje Moskva, Šišmakov i Popov nisu bili privođeni u Crnoj Gori ili drugim državama, navodeći da je rusko ministarstvo spoljnih poslova "spremno da pruži svu neophodnu pomoć u zaštiti zakonskih prava i interesa dvojice ruskih državljana", u slučaju da im se oni obrate.

U pismu Lavrova, koje je objavio opozicioni Demokratski front, navodi se da sudski proces “u vezi sa takozvanim pokušajem državnog prevrata 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori, ima očigledno izraženi karakter političke narudžbine s ciljem diskreditovanja opozicionih snaga zemlje i potkopavanje povjerenja Crnogoraca u Rusiju".

"Rezultati rada crnogorskih istražnih organa predstavljeni na prethodnim sudskim ročištima demonstriraju apsurdnost i neosnovanost iznešenih optužbi”, napisao je Lavrov. “Teze o 'ruskom tragu' izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost istrage koju su sprovele vlasti u Crnoj Gori."

Lavrov u pismu navodi da Rusija "kategorično odbacuje mogućnost zvanične umešanosti u bilo koji pokušaj organizacije protivpravnih akcija u Crnoj Gori i odbacuje, sa tim u vezi, površne i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih inostranih mentora".

Ruse Šišmakova i Popova, nedostupne crnogorskim vlastima, optužnica tereti da su organizovali pokušaj prevrata u Crnoj Gori kako bi spriječili ulazak zemlje u NATO, dok je optuženi Crnogorac Ananije Nikić, takođe osumnjičen od tužilaštva da je ruski agent, dobio politički azil u Rusiji.

XS
SM
MD
LG