Linkovi

CG: Potvrđena optužnica u slučaju "državni udar"


Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović
Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koje je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, u slučaju "državni udar", saopšteno je danas iz tog suda. Iz demokratskog fronta poručuju da je u pitanju montirani politički proces.

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv 14 osoba zbog planiranja terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine.

"Predmet će biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca", saopštio je Viši sud u Podgorici.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, te Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, i srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Podsjećamo, prema optužnici je 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori spriječen državni udar.

Istovremeno, odbrana okrivljenih u slučaju "državni udar" ranije je ocijenila da je optužnica neutemeljena i paušalna i da bi je trebalo vratiti na dopunu.

Optuženi Milan Knežević, jedan od lidera DF-a, na vanrednoj pres konferenciji nakon potvrđivanja optužnice, podsjetio je na razgovor premijera Markovića s ruskim prankerima kada je, kako tvrdi funkcioner DF-a, predsjednik Vlade "ustvrdio da je optužnica prihvaćena".

"Ova dva dana ste svjedoci neviđenog foliranja u Višem sudu, kad je jedna novina objavila da je potvrđena optužnica. Onda smo dobili saopštenje da sud još vijeća, iako je Marković s Đukanovićem donio odluku da se optužnica potvrdi. Pitamo Markovića na koliko smo osuđeni, jer je ovo montirani politički proces", rekao je Knežević.

On je rekao da sada čitava međunarodna javnost ima priliku da vidi "kako je nezavisno crnogorsko pravosuđe, kad premijer 24. maja potvrđuje optužnicu, a Viši sud sa sramotnim obavještenjem obavještava javnost, jer ispada da su dugo vijećali".

Poručio je i da sigurno neće dozvoliti da budu žrtve i progonjeni.

Funkcioner DF-a, Emilo Labudović, rekao je da se funkcioneri tog političkog saveza smjenjuju s jednog suđenja na drugo.

Današnjoj press konferenciji DF-a nije prisustvovao Andrija Mandić jer se nalazi u Beogradu.

XS
SM
MD
LG