Linkovi

Viši sud naredio raspisivanje potjernice za Brankom Milić


Policajac usmerava kolonu koja prevozi optužene za pokušaj puča u Crnoj Gori, Podgorica, 20. jul 2017. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Policajac usmerava kolonu koja prevozi optužene za pokušaj puča u Crnoj Gori, Podgorica, 20. jul 2017. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Viši sud u Podgorici izdao je naredbu za raspisivanje potjernice za Brankom Milić, srpskom državljankom optuženom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016, koja je u prošli petak samovoljno napustila sudnicu i sklonila se u ambasadu Srbije u Podgorici, saopštila je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša.

Prethodno je Crna Gora pozvala ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i od Beograda zatražila zvaničan stav povodom zadržavanja Milić u prostorijama ambasade, koja se nalazi na svega nekoliko stotina metara od zgrade suda.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da bi “svako djelovanje koje utiče na sudski postupak značilo kršenje međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose”, tražeći brzi odgovor od srpske strane.

Prema istom saopštenju, Bingulac je predstavniku crnogorskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje treba ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav Srbije.

Milić, koja se od prošlog oktobra brani sa slobode, sudnicu je napustila nakon što je odbijen njen zahtjev za izuzeće sudija i sudskog vještaka, zbog čega joj je sud izrekao kaznenu mjeru pritvora.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je da Srbija od Crne Gore još uvijek nije dobila nikakav zahtjev u vezi sa slučajem Branke Milić, te da njenog hapšenja ne može biti bez saglasnosti Srbije.

“Ne možemo uskratiti boravak našem državljaninu. Tražimo najbolje rješenje za izlazak iz situacije”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, crnogorska policija nema mogućnost da uđe u Ambasadu Srbije i uhapsi Milić, osim u slučaju da dobije odobrenje ambasadora te zemlje.

XS
SM
MD
LG