Linkovi

Bošković: Rusija stoji iza pokušaja državnog udara u CG


Montenegro Election

Crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković, saopštio je danas da Rusija stoji iza pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva bivšeg premijera, Mila Đukanovića, prenose mediji u Podgorici.

Govoreći na skupu o geopoličkim i bezbjednosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi u organizaciji magazina Ekonomist u Podgorici, Boškovića rekao da “pristupanje Crne Gore NATO-u nije protiv nijedne zemlje, pa ni protiv Rusije”.

“Naš interes je da se pridružimo tom krugu, neki bi rekli, najrazvijenijih država. Uvijek smo bili na pravoj strani istorije”, istakao je Bošković i dodao da “ne shvatamo zašto je Rusije tako bijesna”. “Ne možemo da opravdamo njihovo ponašanje tokom pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva bivšeg premijera”

Prema njegovim riječima, Rusija se “svakodnevno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore”, objašnjavajući da ne govori o ruskom narodu.

“Za neke stvari nemamo dokaze, ali nam neke druge govore da Rusja stoji iza toga”, rekao je crnogorski zvaničnik.”Možda ćemo u narednom periodu imati neku revitalizaciju odnosa, jer su oni sada na najnižem nivou od 1953. godine”

On je ocijenio da je Rusija “sjajna država sa postignućima na mnogim poljima, ali politika ide izvan njihovih granica” i dodao da ne misli da je Rusija umiješana u sve krize u regionu.

Bošković je ocijenio da bi članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Alijansi doprinijelo stabilnosti regiona, poručujući da Crna Gora želi da podstakne preostale države regiona da donesu teške odluke i naprave zaokret od Istoka ka Zapadu.

“Kada cijeli Balkan bude u NATO-u nećemo govoriti o „velikoj Albaniji“, „velikoj Srbiji“, „velikoj Hrvatskoj…“, naveo je Bošković.

Robert Pščel iz odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a, ocijenio je da je Jugoistočna Evropa od strateškog značaja za Alijansu, te da je NATO mnogo uložio da sačuva mir u regionu, dodajući da je namjera tog saveza da i dalje nastavi da djeluje kao garant mira i stabilnosti.

“Vidimo Crnu Goru kao buduću članicu. To se vjerovatno neće desiti ovog mjeseca, ali hoće ubrzo. Niko nije dao besplatnu pozivnicu Crnoj Gori, vi ste je zaslužili. Crna Gora će igrati važnu ulogu u NATO-u”, poručio je Pščel.

On je rekao da NATO mora da se “nosi sa Rusijom kakva jeste, a ne kakvu bismo željeli da je vidimo”.

“Kada vidimo kako vode svoju spoljnu politiku, imamo razlog da se zabrinemo”, smatra Pščel. “Vrijedan je divljenja način na koji su crnogorske vlasti prevazišle krizu na izborima”

Bivši zamjenik glavnog komandanta Oružanih snaga NATO-a u Evropi, Ser Ričard Dejvid Širef, rekao je da su ratovi devedesetih godina prošlog vijeka “ostavili brojne neriješene probleme na Balkanu”, prenosi RTCG.

“A Rusija pokušava da podrije međunarodne institucije i spriječi integraciju Crne Gore u NATO”, smatra Širef, istučući potrebu saradnje sa Rusijom kao partnerom. “Ali zahvaljujući njihovom ponašanju, vidimo da oni sebe ne doživljavaju tako”.

On je poručio da će NATO će da donese kolektivnu bezbjednost na ovaj prostor i dodao da Alijansa to ne može da učini sama, ocjenjujući da je i EU ključan igrač.

“Crna Gora može puno toga da ponudi Alijansi, prije svega kroz sistem kolektivne bezbjednosti”, ocijenio je Širef.

On je zaključio da je Crna Gora mala država, ali da je primjer za buduće članice NATO-a, od kojih očekuje punu političku posvećenost i dobar rad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG