Linkovi

Istraga u slučaju “državni udar” proširena na saradnike bivšeg agenta CIA 


Dikic
Dikic

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) saopštilo je da je proširilo istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i identifikovalo osam stranih državljana, navodnih pripadnika kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u Skupštinu Crne Gore.

“Ti strani državljani važe za bliske saradnike bivšeg operativca CIA-e Džozefa Asada koji je odbio da svjedoči u slučaju pokušaja terorizma”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao.

"Specijalno državno tužilaštvo obavještava da je, ispitujući djelovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam lica pripadnika iste kriminalne organizacije, koja su u predmetnim događajima uzela učešće u oktobru 2016. godine”, saopštilo je SDT.

Prema navodima saopštenja, tužilaštvo je, u skladu sa prikupljenim dokazima donijelo naredbu o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeno je 14 osoba, uključujući dvojicu Rusa, označenih kao agenti ruske vojne obavještajne službe GRU, kao i dva lidera opozicionog Demokratskog fronta.

Oni su optuženi da su na dan parlamentarnih izbora namjeravali da nasilno zauzmu institucije i svrgnu vladu kako bi spriječilo zemlju da pristupi NATO savezu.

XS
SM
MD
LG