Linkovi

Optuženi lideri DF-a zatražili pomoć Rusije


Crnogorski opozicioni savez čiji su lideri optuženi za proruski pokušaj prevrata na dan izbora 16. oktobra 2016, Demokratski front, zatražio je pomoć od Rusije zbog pokušaja crnogorskog tužilaštva da poveže navodne pučiste sa novcem čečenskog vođe Ramzana Kadirova, lokalni mediji prenose pisanje ruskog portala Izvjestia.ru.

Prema pisanju tog portala, lideri Demokratskog fronta, Milan Knežević i Andrija Mandić, poslali su pismo ministru spoljnih poslova Rusije, Sergeju Lavrovu, posredstvom ruske ambasade u Podgorici, u kome su zatražili pomoć i obavijestili ga da je u slučaju "državni udar" sada pomenut kao "umiješana osoba" i predsjednik Čečenije Kadirov.

Kadirova je pomenuo svjedok-saradnik na suđenju četrnaestorici - uključujući i dvojicu Rusa - optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, Saša Sinđelić, kada je rekao da je preko njega trebalo da se isplati "ogroman novac nekom muftiji" da bi "neka muslimanska stranka" ušla u vladu sa DF-om.

"Od prošle nedjelje, ime Ramzana Kadirova je počelo da de pominje u optužnici na suđenju", rekao je Knežević ruskom portalu i ocijenio da je to "način da se diskredituje Demokratski front, koji je pokušao da uspostavi ekonomske i kulturne veze za Čečenijom".

Knežević je naveo da se radi o "pokušaju da se potvrdi luda teorija o 'ruskom tragu' na izborima u Crnoj Gori, prenijela je Izvjestia.ru, navodeći da je imala uvid u pismo lidera DF-a Lavrovu.

On je zaključio i da je suđenje za državni udar "način da se opravda politika režima koja služi interesima zapadnih sila", prenosi portal Vijesti.

"Vojne baze i antiruske sankcije nisu potreba crnogorskog naroda, već Vašingtona", smatra Knežević.

Knežević i Mandić su tokom suđenja navodili da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić više puta optužio Rusiju za pokušaj državnog udara, navodeći njegove izjave o glavnim optuženim, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, da su agenti ruske vojne obavještajne službe GRU.

Iako su Katnić i crnogorski zvaničnici ranije u više navrata sugerisali da je Kremlj orkestrirao pokušaj prevrata, uključujući i planiranje ubistva bivšeg premijera Mila Đukanovića, Glavni specijalni tužilac je prošle nedjelje na suđenju to negirao i objasnio da je govorio o ruskim nacionalistima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG