Linkovi

CG od Srbije traži objašnjenje zbog zadržavanja Branke Milić


Branka Milić u sudnici u Podgorici (rtcg.me)
Branka Milić u sudnici u Podgorici (rtcg.me)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je ambasadora Srbije u Podgorici, Zorana Bingulca, na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Srbije povodom zadržavanja odbjegle optuženice u slučaju državni udar, državljanke Srbije, Branke Milić, u srpskoj ambasadi u Podgorici

"Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Janković, saopštio je na sastanku da bi svako djelovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te zatražio što brži odgovor srpske strane", piše u saopštenju MVP i dodaje da je predstavnik MVP Crne Gore najavio da će to "ministarstvo i drugi nadležni organi preduzeti dalje mjere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima"

Prema saopštenju MVP-a, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac potvrdio je da se Milić nalazi u prostorijama ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviješteni nadležni organi te države.

"Naglasio je da je srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav i reakcija Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju.

"Nemam nameru da ilegalno napuštam Crnu Goru"

Branka Milić, okrivljena u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, poručila je u pisanom obraćanju da nema interes da do kraja procesa u Višem sudu napušta ilegalno Crnu Goru, navodeći mogla da uradi mnogo puta u proteklih godinu dana.

Ona je istakla, u dokumentu koji je dostavio njen branilac Jugoslav Krpović, da je otišla u ambasadu Srbije u Podgorici kako bi zatražila zaštitu od "dvogodišnjeg političkog, pravnog, procesnog, psihičkog i fizičkog progona, diskriminacije, zlostavljanja i mučenja".

“U toku mog boravka u ambasadi, moji branioci su me obavijestili da je sudija Suzana Mugoša odredila pritvor, kao najtežu mjeru procesne prinude. Ja nemam apsolutno nikakav interes da do okončanja ovog postupka napuštam ilegalno Crnu Goru, a što sam mogla mnogo puta da uradim u proteklih godinu dana", kazala je Milić.

Prema njenim riječima, “van svake je sumnje da se SDT Crne Gore i sudsko Vijeće postupajuće u predmetu Ks. br. 14/17 rukovodi samo jednim konceptom - kako poniziti i uništiti ljudsko biće kako ono ne bi pružalo otpor ovoj lažnoj optužnici na kojoj se temelji ovaj montirani politički sudski postupak”.

Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, crnogorska policija nema mogućnost da uđe u Ambasadu Srbije i uhapsi Branku Milić, osim u slučaju da dobije odobrenje ambasadora te zemlje.

Milić je u prošli petak napustila sudnicu Višeg suda u Podgorici i sklonila se u ambasadu Srbije, nakon što je sud odbio njen zahtjev za izuzeće sudskih vještaka i cijelog sudskog vijeća.

Odbjegla optuženica se od oktobra 2017. branila sa slobode, a bila je smještena u jednom od crnogorskih manastira, gdje joj je bila obezbijeđena hrana i zdravstvena zaštita.

XS
SM
MD
LG