Linkovi

Susret Rajnke-Đukanović: Unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva 


Crnogorski predsednik Milo Đukanović i američka ambasadorka u Podgorici Rajzing Rajnke (Foto: Twitter nalog američke ambasadorke u Podgorici)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u srijedu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, sa kojom je razgovarao o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u zemlji, saopštili su Đukanović i Rajnke.

"Složili smo se oko mnogih pitanja, uključujući da sve strane moraju sarađivati kako bi kohabitacija funkcionisala, kao i u vezi važnosti nezavisnog sudstva i tužilaštva. Takođe, razgovarali smo o potrebi smirivanja tenzija u Nikšiću i važnosti očuvanja integriteta predstojećih izbora u tom gradu. Naglasila sam nepokolebljivu posvećenost SAD podršci Crnoj Gori, čvrsto usidrenoj u evroatlantskim institucijama i slobodnoj od stranog uticaja"​saopštila je Rajzing-Rajnke na svom Tviter nalogu.

Izražavajući zahvalnost ambasadorki Rajnke na inicijativi za sastanak, Đukanović je podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, “što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi”.

On je uputio čestitke SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na "suzbijanju neprilika tim povodom".

“Ohrabren prvim tonovima predsjednika Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, iskazao je uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma”, navodi se u saopštenju i iskazuje “zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je predsjednik Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će ZB biti jedan od prioriteta američke vanjske politike”.

Uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID 19, Đukanović je zahvalio Rajnke za napore koje SAD ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike.

Rajnke je istakla da je cilj inicijative za sastanak “da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i Predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja”, navodeći da je tome veoma posvećena i otvorena.

Ona je čestitala Predsjedniku i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije, i naglasila važnu ulogu Predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše, piše u saopštenju.

Zahvaljujući Đukanoviću na čestitkama povodom tranzicije vlasti u SAD-u, “uz ranije iskustvo saradnje dva Predsjednika”, Rajnke je iskazala zadovoljstvo što će kao karijerni diplomata biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje.

Đukanović je zahvalio ambasadorki Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija.

On je ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta.

Uz zahvalnost za detaljnu analizu aktuelnih političkih zbivanja, ambasadorka SAD je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces.

Ona je izrazila zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, navodeći da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu.

“U kontekstu aktuelnih dešavanja, sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast”, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Kampanju za lokalne izbore u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu sa blizu 60.000 birača, obilježavaju tenzije između pristalica prosrpskih koalicija parlamentarne većine i opozicione DPS, koja vrši vlast u tom gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG