Linkovi

Đukanović odbio da potpiše predloge o smjeni čelnika Vojske Crne Gore


ARHIVA - Milo Đukanović (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u srijedu da neće potpisati Predloge odluka ministarstva odbrane o razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general - majora Dragutina Dakića i majora Rajka Pešića zbog “pravnih i proceduralnih” propusta, najavljujući da će umjesto toga sazvati sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Đukanović u saopštenju navodi da je iz Ministarstva odbrane dobio predloge odluka za razrješenje Dakića i Pešića, “potpisane od strane dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, gospodina Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore”, te da je iz medija saznao za odluku o penzionisanju Dakića.

Crnogorski predsjednik podsjetio je da je Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i da. Savjet za odbranu i bezbjednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

"U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednosto izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put", naveo je predsjednik države.

Djukanović vjeruje da je “eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori”.

"Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu", rekao je Đukanović, navodeći da je prvi od pravnih propusta kršenje odredaba Zakona o vojsci.


"Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba”, navodi Djukanović i dodaje da, “cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona".

Pored toga, Djukanović navodi da su predlozi za razrješenje Dakića i Pešića dostavljeni “uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta”.

"Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta. Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost”, rekao je Djukanović i dodao da je “već danas ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG