Linkovi

Crna Gora i Srbija: Nastavak šumova na vezama


Zastave Crne Gore i Srbije, ilustrativna fotografija (Foto Reuters)

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović potvrdio je da je delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dozvoljeno da uđu u Crnu Goru “u posjetu koja nije državna”, navodeći da "korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra" kada su u pitanju posjete spomenicima koji nisu od državnog značaja.

Prethodno je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Vulin, doputovala u Crnu Gori da bi prisustvovalu liturgiji u mjestu Kostrikovača u Gornjim Rovcima kod Kolašina i posjetila grob bivšeg ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića, ubijenog u atentatu u Beogradu prije dvije decenije.

Komentarišući navode pojedinih medija da je Vulinu i ostalim članovima delegacije onemogućen ulazak u Crnu Goru u vojnim uniformama, Darmanović je rekao da su "mediji iskoristili okolnosti u kojima su se koristile različite note".

"Nismo pravili problem za jednu posjetu o čijim motivima je najbolje sami da procijenite", rekao je Darmanović, navodeći da, između ostalog, posjeta spomenicima od državnog značaja podrazumijeva korišćenje uniforme.

Darmanović je rekao da "grob (Pavla) Bulatovića nije spomenik od državnog značaja", te da "samim tim korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra”.

“Mi smo postupili po protokolu što može da potvrdi i Ambasada Srbije u Crnoj Gori”, rekao je ministar Darmanović odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije koju je održao sa svojim turskim kolegom Davutom Čavušogluom u Podgorici.

Vulin: Izgleda da je u Crnoj Gori srpska uniforma pretnja

Reagujući na odluku crnogorskih vlasti koje se nisu saglasile da zvaničnici Vojske Srbije u poseti nedržavne prirode koriste vojne uniforme Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je izjavu resornog ministra Aleksandra Vulina. Prema tvrdnjama Ministarstva odbrane Srbije vojnoj delegaciji oodobren je ulazak u Crnu Goru pošto su se njeni članovi presvukli u civilnu odeću.

“Sve što se desi u Hrvatskoj, pre ili kasnije se desi i u Crnoj Gori, tako su i u Hrvatskoj zabranjivali našim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, a evo dočekali smo da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, pretnja”, poručio je Vulin u objavljenom saopštenju.

Prema tvrdnjama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Srbije delegaciji koju je predvodio Vulin u petak je rečeno da joj je crnogorska strana, u vezi sa posetom, odobrila sve što je bilo traženo. Nakon toga u večernjim satima ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović je obavešten da vojne uniforme neće biti odobrene.

Amfilohije: Gdje je crnogorski ministar odbrane?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je služio parastos, saopštio je da je očekivao da na pomenu Pavlu Bulatoviću u Rovcima bude i ministar odbrane Crne Gore, zato što je Bulatović bio ministar nekadašnje SRJ.

“Dobro, ovi naši sad montenegrini, kako ih ja zovem, imaju neku drugu filosofiju, neka im Bog bude na pameti i na razumu. Ali, sramno je i stidno da danas ovdje nije ministar odbrane Crne Gore. Sramota!”, naglasio je Amfilohije i dodao da je sramota njegova i “ove Crne Gore”, ali “još veća čast Rovčaninu Pavlu Bulatoviću, velikom i divnom i časnom Rovčaninu i Srbinu i ministru, Bog da ga upokoji”.
Delegacija Srbije predvođena Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane
Delegacija Srbije predvođena Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane

Amfilohije je rekao i da je Pavle Bulatović, savezni ministar odbrane koji je ubijen prije 20 godina, "častan i čestiti Rovčanin koji je nevino postradao, da se ni danas ne zna od čije ruke", piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ali Bog znade i stradalnike i zločince, a Pavle će ostati zapisan u pamćenju ovoga naroda kao nevina žrtva”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

Samopromocija koja jača tvrdnje o mešanju Srbije

Aleksandar Radić, beogradski vojni analitičar u izjavi za Glas Amerike, ukazuje da bi potez ministra odbrane Srbije radikalnijim elementima crnogorskih vlasti mogao poslužiti kao argument za tvrdnje da se Srbija meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Međutim, smatram da je ovde reč samo reč o Aleksandru Vulinu u njegovoj težnji za samopromocijom. On koristi odbrambeni sistem Srbije za samopromociju. To je nažalost konstanta. Već nekoliko meseci koristi svaku vojnu aktivnost. Toga je bilo i ranije, ali ne toliko primetno, jer često imate vesti o tome da je avion uzleteo, sleteo, tenk je upalio motor. Jedan dan Vulin spasava Srbiju od migranata, drugi dan od Crne Gore”, kaže Radić.

Govoreći o povodu boravka delegacije Vojske Srbije u Crnoj Gori, pomenu bivšem saveznom ministru odbrane Pavlu Bulatoviću, Radić podseća da se nijedna vlast nije potrudila da odgonetne ko ga je i zbog čega ubio.

“A ta priča je najverovatnije povezana sa kriminalnim i mafijaškim miljeom i potpuno je potisnuta u drugi plan. Što Vulinu nije smetalo da pokuša u Crnu Goru da uđe u vojničkoj uniformi i upućuje kritike – zanemarujući pritom ono što se tamo dešava. Pogotovo što vlasti Crne Gore smatraju da je moguće uvažiti takav zahtev u vezi sa nekim drugim povodima, ali ne i kada je reč o dolasku u Crnu Goru – koji se može tumačiti kao lični potez Aleksandra Vulina. A ne kao odraz poštovanja jedne institucije prema čoveku koji je nekada bio na njenom čelu”, zaključuje Radić.

Smatram da je ovde reč samo reč o Aleksandru Vulinu u njegovoj težnji za samopromocijom: Aleksandar Radić
Smatram da je ovde reč samo reč o Aleksandru Vulinu u njegovoj težnji za samopromocijom: Aleksandar Radić

Radiotelevizija Crne Gore objavila je da su čelnici Vojske i Ministarstva odbrane Srbije položili vijenac na spomenik Pavlu Bulatoviću u Koštrikovači, kao i da su liturgiji, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prisustvovali i članovi porodice Bulatovića, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. kao i poslanici opozicionih Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Pavle Bulatović ubijen je februara 2000. godine, osam meseci pre političkih promena, koje su dovele do kraha vlasti Slobodana Miloševića u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Ubijen je tokom večere u restoranu fudbalskog kluba "Rad" u beogradskom naselju Banjica. Bio je član i predstavnik Socijalističke narodne partije (koju je nakon razlaza sa Milom Đukanovićem osnovao Momir Bulatović) u vlasti koju je predvodila Miloševićeva Socijalistička partija Srbije. Počinioci i nalogodavci ubistva nisu otkriveni niti procesuirani dve decenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG