Linkovi

Darmanović: Državni vrh Srbije podiže tenzije u Crnoj Gori


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (rtcg.org)
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (rtcg.org)

Šef crnogorske diplomatije Srdjan Darmanović ocijenio je u srijedu da se Srbija već duže vremena miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da srpski državni vrh, uz pomoć medija koje kontroliše i crnogorskih političkih saveznika, podiže tenzije da izazove nestabilnost u Crnoj Gori.

"Srpski državni vrh zajedno sa medijima koje kontroliše a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori već duže vrijeme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa svojih unutrašnjih problema, afera i neriješenih pitanja", rekao je Darmanović u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje.

Darmanović je istakao da posebnu ulogu u tome imaju režimski mediji u Srbiji, čiji su, kako je ocijenio, “otrovni natpisi, i bombastične naslovnice protiv Crne Gore vjerovatno prevazišli sve do sada viđeno”.

"Rekao bih da čak ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore", ocijenio je Darmanović i dodao da današnja Crna Gora nema mitomanski odnos ni prema kome i da ni Srbija nije izuzetak.

"Srbija je za današnju Crnu Goru samo ono što sama želi da bude. Iskreni prijatelj, dobar susjed, veliki ekonomski partner, sa kojom nas vežu ljudske i ekonomske veze, ako se tako bude odnosila prema nama”, rekao je Darmanović, ali i dodao da je u isto vrijeme Srbija latentna opasnost i protivnik, ako se bude ponašala kao regionalni hegemon i miješala u naše unutrašnje stvari".

Ministar vanjskih poslova je rekao i da Crna Gora nije vratila svoju nezavisnost 2006. i postala članica NATO 2017. “zato da bi onda dopustila da nestane ili postane nečiji satelit”.

"Ova zemlja sama, i zajedno sa svojim saveznicima ima dovoljno snage i kapaciteta da se odupre svim atacima sa strane, da nastavi da se razvija i ide naprijed, vodeći računa prije svega o sebi i svojim nacionalnim interesima”, rekao je i poručio da “ponavljanja Podgoričke skupštine neće biti i što se prije to shvati naši odnosi sa Srbijom biće mnogo bolji nego do sada".

XS
SM
MD
LG