Linkovi

EK o ulici Ratka Mladića: Glorifikovanje ratnih zločinaca u suprotnosti sa evropskim vrijednostima


ARHIVA - Komandant vojske bosanski Srba Ratko Mladić, pruža hranu bosanskim muslimanima, izbeglicama iz Srebrenice 12. jula 1995. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Komandant vojske bosanski Srba Ratko Mladić, pruža hranu bosanskim muslimanima, izbeglicama iz Srebrenice 12. jula 1995. (Foto: Reuters)

"EU očekuje od političkih lidera, uključujući i one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve prošlih konflikata i da iskreno afirmišu demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu", reakcija je portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernadez povodom odluke Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama da jedna ulica u tom gradu ponese ime prvostepeno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

"Glorifikovanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i ratne zločine, u suprotnosti je sa najosnovnijim evropskim vrijednostima", navodi Pisonero u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Prethodno je crnogorski Antena M preneo pisanje portala Espona da je osim Mladićevog imena prijedloženo i da jedna od ulica u tom gradu, u kome vlada koalicija prosrpskih političkih grupa ponese ime četničkog komandata Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Isti portal prenosi riječi predsjednika beranskog Savjeta za dodjelu imena ulica, Gorana Kikovića koji je lokalnim medijima saopštio da se radi o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već svoje mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, te da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

"Savjetu je pristigao veliki broj predloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i predlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj predlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio sglasnost, jer je za taj predlog glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici", rekao je Kiković.

On je ocijenio da u podržanom prijedlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da prijedlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, nema ništa čudno.

"To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjet", rekao je Kiković.

On je rekao i da su članovi sedmočlanog Savjeta pred sobom imali veliki broj prijedloga dobijenih od strane građana i institucija i da su članovi glasajući pojedinačno o svakom prijedlogu nerijetko bili jednoglasni, kao i da su neki prijedlozi dobili većinu glasova, a da neki nijesu imali dovoljan broj glasova podrške.

Selmina sećanja o ratu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Prema njegovim navodima, pored Mladića, Đurišića i Đujića, Savjet je raspravljao i o predlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici,književnici, te da su među prijedlozima bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti.

Opoziciona Socijaldemokratska partija oštro je kritikovala Gradjanski pokret URA koja podržava konzervativnu vladu Zdravka Krivokapića, pozivajući taj pokret i Vladu “da zaustave ovu odluku, jer po Ustavu vode unutrašnju politiku”.

"U građanskoj Crnoj Gori baš ‘osvježilo’ februara 2021, 16 godina nakon genocida u Srebrenici, Crna Gora ‘konačno’ dobija Ulicu Ratka Mladića", ironično je saopštio lider SDP-a na Tviteru i dodao u istom tonu: “Relaksirano, neće to pokret URA dozvoliti. Bravo URA”.

Vijest o prijedlogu da Mladić dobije ulicu u Beranama oštro je osudio Miloš Konatar, jedan od lidera vladajućeg Građanskog pokreta URA, koji je rekao da taj pokret, Vlada i parlamentarna većina neće dozvoliti da bilo koja ulica u Beranama ponese ime Ratka Mladića.

Šćekić: Neću potpisati predlpg da Mladić dobije ulicu u Beranama

Predsjednik SO Berane Dragoslav Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, pojavšnjavajući da ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

"Nijesam saglasan sa predlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane, a nikako da to budu predlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja", rekao je taj lokalni zvaničnik.

Šćekić je ocijenio da je “to ipak šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi koncenzus u jednoj sredini”.

I ako takav predlog (da Mladić dobije ulicu u Beranama) dođe kod mene nakon javne rasprave neću ga potpisati jer poštujem zakone", najavio je Šćekić.

Osude Ujedinjene reformske akcije URA-e

Izvršni direktor URA Zoran Mikić oštro je osudio odluku Savjeta i izrazio očekivanje da Skupština Opštine Berane odbaci predlog da ulicu u tom gradi dobije "nijedan ratni zločinac".

"URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori“
, saopštio je Mikić.

U prvom trenutku nije bilo reakcija najviših državnih zvaničnika na informaciju da bi se u beranskom lokalnom parlamentu na dnevnom redu mogao naći predlog da se jedna ulica nazove Mladićevim imenom.

Lokalnu vlast u Beranama vrši koalicija Zdravo Berane, koji čine Demokratski front i Socijalistička narodna partija, dok na državnom nivou vlast čine koalicije "Za budućnost Crne Gore" na čelu sa Demokratskim frontom, "Mir je naša nacija" koju predvode Demokrate i "Crno na bijelo", čiji je predvodnik URA.

XS
SM
MD
LG