Linkovi

Ambasada SAD povodom izjave Ane Brnabić o Srebrenici: Razočarani smo


Arhiva - Ambasada SAD u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici 1995. godine nije izvršen genocid, poručivši da je činjenica da je genocid počinjen utvrđena i nepobitna, te da sve strane treba da poštuju sudske odluke.

Kako piše u pojašnjenju Ambasade SAD koje prenosi regionalna TV N1, nalazi kompetentnih, višestrukih, nezavisnih, međunarodnih organizacija i sudova, završno sa presudom Međunarodnog suda za pravdu, utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, i to je neupitna činjenica.

''Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promeniti ovu istinu. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata i zločin protiv celokupnog čovečanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne sme zaboraviti i nikad se ne sme minimizirati'', poručuju iz Ambasade SAD.

I Britanska ambasada u BiH poručila je da je stav Velike Britanije jasan i da je reč o pravnoj činjenici.

"Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan po pitanju strahota koje su se desile u Srebrenici, a koje su pred međunarodnim sudovima proglašene genocidom. Međunarodni i domaći sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica'', kazali su su u toj ambasadi za N1.

Podsećamo, premijerka Srbije je u intervjuu za Dojče vele rekla da ne misli da je "strašan masakr" u Srebrenici bio genocid.

"To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo", rekla je Ana Brnabić i dodala da je genocid kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to u Srebrenici nije bio slučaj. Podsetila je da je Srbija izručila odgovornog za taj zločin, ali na ponovljena pitanja novinara ostala je pri stavu da Srebrenica nije genocid.

Dan nakon intervjua i nakon što su počele da stižu oštre reakcije, Brnabić je u Beogradu na konferenciji za štampu, na pitanje novinara izjavila: "Neću da se raspravljam dalje, nemam komentar u interesu regionalne saradnje. Hoću da radimo danas šta možemo da uradimo i da gledamo u budućnost".

"Necivilizovano negiranje genocida"

Reagovao je i predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, koji je rekao da zaprepašćuje činjenica da premijerka Srbije Ana Brnabić "necivilizovanim negiranjem genocida pokušava da relativizuje planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih bošnjačkih civila".

"Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsednici Vlade Brnabić preporučujem neka, pre nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji deo dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svetskog rata", naveo je Zvizdić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG