Linkovi

Vrhovni sud Holandije: Država 10 odsto odgovorna za smrt ljudi u Srebrenici


Arhiva - Holandski pripadnici snaga UN sede na bornim kolima okruženi mislimanskim izbeglicama iz Srebrenice, nedaleko od Potočara, u istočnoj Bosni, Bosna i Hercegovina, 13. jula 1995.

Vrhovni sud Holandije potvrdio je u petak odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme genocida u Srebrenici 1995. godine.

Sudija Kiz Strefkerk, predsedavajući suda, izjavio je da holandski su pripadnici mirovnih snaga UN delimično odgovorni za te smrti zato što su vojnici evakuisali muslimanske izbeglice iz holandskog vojnog logora znajući da su u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni", prenose strane agencije.

Prema proceni suda, odgovornost holandske države je 10 odsto, pošto je tolika verovatnoća da su holandski vojnici mogli da spreče ubistva. Sud je time umanjio procenat procenjene odgovornosti holandske države, pošto ju je Apelacioni sud Holandije 2017. procenio na 30 odsto.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je holandskih plavih šlemova. Naoružani samo lakim naoružanjem, Holanđani nisu imali podršku iz vazduha i bili su pod vatrom, pa su pod prinudom napustili enklavu prepuštajući je snagama bosanskih Srba koji su potom odveli i ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Udovice i majke ubijenih optužile su Holandiju da je odgovorna za smrt njihovih bližnjih i pred Okružnim sudom u Hagu iznele da su holandski vojnici, pripadnici "plavih šlemova" UN, bili dužni da ih zaštite.

Advokat: Porodice žrtava imaju pravo na naknadu štete

Član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa porodice žrtava ubijenih Srebreničana, Semir Guzin, rekao je da članovi porodica ubijenih u genocidu imaju pravo na naknadu zbog nanete štete od Kraljevine Holandije i da je broj pojedinaca koji bi dobili odštetu oko 1.000.

"Bez obzira na prvobitno razočarenje, moramo ipak reći da je presudom, bez obzira na tih deset odsto, odgovornost barem delom potvrđena. Dakle, odgovornost Holandije za propust njenih vojnika, a samim tim i za zločin koji se desio, je definitivno potvrđena bez obzira na procenat koji je utvrđen", rekao je advokat Guzin BH portalu Klix.ba.

Holandska sudska tela pokušala su da naprave neki kompromis kako bi se smanjila odgovornost ove kraljevine koliko god je to bilo moguće, rekao je on naglašavajući da je naknada žrtvama "sasvim drugi segment ove priče".

"Tu već postoji razočarenje pošto to nije nešto što smo očekivali. Prema holandskim propisima procenjuje se da li je neko odgovoran za štetu ili ne. To je danas završeno i dokazan je i omer nanesene štete Holandije".

Međutim, sama visina štete će biti predmet posebnog procesa ukoliko se ne postigne vansudska nagodba s Kraljevinom Holandijom, dodao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG