Linkovi

Fauči upozorio na nagli rast broja zaraženih posle Dana zahvalnosti


Direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Entoni Fauči na pretresu u Kongresu
Direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Entoni Fauči na pretresu u Kongresu

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči upozorio je na nagli rast broja obolelih od koronavirusa u narednom periodu.

On je za televiziju ABC rekao da broj zaraženih u narednim nedeljama sigurno neće opadati, već da će posle Dana zahvalnosti verovatno doći do porasta.

"Videćemo novi talas preko ovog talasa", upozorio je Fauči.

Milioni Amerikanaca su se oglušili o upozorenja nadležnih da ne putuju za Dan zahvalnosti i praznike provedu samo sa onima sa kojima žive u kući.

Koordinatorka Radne grupe Bele kuće za koronavirus Debra Briks izjavila je za CBS da oni koji su putovali za praznike treba da shvate da su izloženi virusu i da tokom sledeće nedelje treba da se testiraju.

Takođe je pozvala Amerikance koji su putovali da se ne sreću sa članovima porodice starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima.

U SAD je zabeleženo 13,3 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom, od ukupno 62,7 miliona na svetu, prema podacima univerziteta Džons Hopkins.

Amerika ima i najviše obolelih po glavi stanvonika na svetu.

Indija sa 9,3 miliona i Brazil sa 6,3 prate SAD po broju zaraženih.

U Evropi zemlje pokušavaju da se dogovore o zatvaranju skijališta pred božićne praznike kako bi se sprečilo širenje virusa, ali za sad nema dogovora.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će u Africi verovatno više ljudi umreti od malarije nego od Kovida 19, zato što je pandemija izazvala ozbiljne poremećaje u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

XS
SM
MD
LG