Linkovi

Najveći dnevni broj žrtava u SAD od maja, bolnice već pune


Zdravstveni radnici u El Pasu, Teksasu prebacuju posmrtne ostatke žrtava Kovida 19, 23. novembar 2020. (Foto: Rojters/Ivan Pierre Aguirre)
Zdravstveni radnici u El Pasu, Teksasu prebacuju posmrtne ostatke žrtava Kovida 19, 23. novembar 2020. (Foto: Rojters/Ivan Pierre Aguirre)

Dnevni broj žrtava Kovida 19 u Sjedinjenim Državama premašio je 2.000 prvi put od maja, dok su bolnice širom zemlje već pune što bi moglo da dovede do novog rasta broja preminulih.

Broj žrtava u utorak je dostigao 2.157 - jedna osoba svakih 40 sekundi - dok je 170.000 ljudi zaraženo od koronavirusa. Eksperti očekuju da bi bi te cifre mogle da porastu, s obzirom na to da milioni Amerikanaca putuju za vreme praznika Dana zahvalnosti, uprkos upozorenjima zdravstvenih vlasti.

Najsmrtonosniji dan za više od pola godine i dalje nije blizu najvećeg dnevnog bilansa žrtava tokom ranih dana pandemije - 2.806 14. aprila, prema podacima agencije Rojters.

U utorak je bilo i najviše hospitalizovanih pacijenata obolelih od Kovida 19 od izbijanja pandemije - najmanje 87.000 - dok je u 30 od 50 država ovog meseca zabežen rekordan broj hospitalizacija.

Zbog novog, naglog širenja pandemije, guverneri više od polovine američkih država uveli su nove ili vratili stare restrikcije. Uprkos tome, situacija se i dalje pogoršava.

U Americi je od izbijanja pandemije preminulo najmanje 260.000 ljudi, dok je 12,6 miliona zaraženo, što je najviše u svetu.

"Putovanje tokom Dana zahvalnosti osiguraće da niko ne može da nas sustigne. Stav "svaka osoba za sebe" ubija stotine hiljada ljudi. To je tragično gledati", tvitovala je lekarka Tatjana Provel sa Univerziteta Džons Hopkins.

Porodice sa studentima primorane su da preispitaju rizike okupljanja za vreme praznika.

Franćeska Vilmer, koja studira na Univerzitetu Nortvestern u Ilinoisu, vratila se kući u prestonicu Vašington, ali će biti u hotelu dve nedelje da bi zaštitila starije članove porodice.

"Nismo imali poverenja samo u rezultate testa", kaže njena majka Sintija Vilmer.

U međuvremenu, školski okruzi širom SAD pod pritiskom su obe strane, dok pokušavaju da pronađu način kako da obrazuju decu tokom pandemije. Mnogi roditelji protiv su onlajn nastave, dok drugi ne žele da prerano pošalju decu u učionice. Nastavnici kažu da se ne osećaju dovoljno bezbedno da bi se vratili u učionice.

"Bez obzira na to koju odluku školski okruzi donesu, i koliko je ta odluka dobro promišljena, neko će smatrati da je pogrešna", kaže Leri Roter, direktor obrazovnih službi za sve školske uzraste, u gradu Čendler u Arizoni.

Međutim, ima i dobrih vesti kada je reč o vakcinama protiv koronavirusa. Zvaničnici programa američke vlade za brzi razvoj vakcine rekli su u utorak agenciji Rojters da planiraju da isporuče 6,4 miliona doza širom zemlje, u okviru početne distribucije, čim regulatori odobre hitnu upotrebu prve vakcine, što bi moglo da se dogodi na sastanku 10. decembra.

Ako sve bude teklo prema planu, do kraja godine će biti isporučeno 40 miliona doza, naveli su američki zvaničnici.

Očekuje se da Uprava za hranu i lekove (FDA) 10. decembra donese odluku o vakcini kompanije Fajzer.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden najavio je da će mu borba protiv pandemije biti glavni prioritet kada preuzme položaj 20. januara.

Bajden će imati pomoć doktora Entonija Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je u sredu rekao za mrežu "C-SPAN" da je u kontaktu sa Bajdenovim timom i da je spreman da bude član bilo koje radne grupe.

Fauči je u sredu, u intervjuu televiziji ABC, pozvao Amerikance da "izdrže malo duže" kada je reč o nošenju maski, držanju distance i izbegavanju velikih okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru

"Ako to uradimo, izborićemo se sa ovim. To je moj poslednji apel pre praznika", poručio je Fauči.

XS
SM
MD
LG