Linkovi

Brnabić prvi put tokom mandata na Kosovu


Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom boravka na severu Kosova
Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom boravka na severu Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u poseti severu Kosova. Radi se o prvoj poseti premijerke Srbije tom području od kada je izabrana za predsednicu Vlade Srbije 2017.

Kosovski zvaničnici u Bujanovcu i Preševu

U danu u kom premijerka Srbije boravi na severu Kosova – dvoje predstavnika kosovske Vlade, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi i ministarka obrazovanja Arberie Nagavci, u poseti su Preševu i Bujanovcu mesta većinski naseljena albanskom manjinom na jugu Srbije.

Kosovski zvaničnici u Bujanovcu obilaze Nacionalni savet Albanaca, a potom razgovaraju sa narodnim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem i čelnicima opštine Bujanovac.

U opštini opštinu Preševo obilaze Osnovnu školu u Velikom Trnovcu.

Boravak na severu Kosova Brnabić je započela obilaskom Multimedijalnog centra u severnoj Mitrovici, gde su je dočekali predstavnici Srpske liste i građani sa transparentima podške.

Obraćajući se okupljenima u zgradi Multimedijalnog centra rekla da će država Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu.

Želim odavde da pošaljem jasnu poruku, poruku mira stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM. Zadovoljna sam što smo posle provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir”, rekla je ona.

Brnabić se zatim obratila i okupljenim građanima, rekavši da je dugo imala želju da dođe na Kosovo i da joj se, kako je ukazala,ispunio taj san. Navela je da će Srbija nastaviti da ulaže u srpske sredine, ali da je za to potreban mir i stabilnost.

Da dalje napredujemo, da ulažemo u škole, bolnice, vrtiće, puteve, u vaše biznise, da pokušamo da dovedemo i nekog investitora, da ulažemo u ovakve centre gde možemo da obučavamo našu decu, da ni u čemu ne zaostaju u odnosu na decu u centralnoj Srbiji, a za sve to je potreban mir i stabilnost. I zato kažemo, mir i stabilnost skoro po svaku cenu”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da za Srbiju postoji crvena linija kad je reč o Kosovu.

“Nećemo dozvoliti nove 'Oluje', nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. To je naša crvena linija, sve ostalo možemo da razgovaramo. Za sve ostalo možemo i spremni smo da donosimo teške odluke, nepopularne odluke”, rekla je ona.

Reagujući na izjavu premijerke Srbije u vezi sa crvenim linijama - predsednik kosovske Vlade Aljbin Kurti poručio je u Podujevu da su građani koji žive na Kosovu bezbedni, uključujući i pripadnike srpske zajednice.

"Građani Republike Kosovo su bezbedni jer je Kosovo demokratska i nezavisna država, sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom, koja ne toleriše i bori se i protiv organizovanog kriminala i korupcije svih vrsta, tako da su pripadnici srpske zajednice bezbedni i južno i severno od Ibra", rekao je Kurti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je i manastir Banjska kod Zvečana, a posetu Kosovu završiće u Leposaviću.

XS
SM
MD
LG